w

Jajko kurze, kacze, przepiórcze, czy perliczki? Które wybrać?

Źródło: Kyryl Gorlov's Images

Jajka są źródłem cennych witamin, białka, fosfolipidów, aminokwasów i lecytyny. Jednak istnieją różne rodzaje jajek i każde z nich ma inne znaczenie dla naszego zdrowia. Które jajka są najlepsze?

Badania naukowe wykazują, że jedzenie jajek zwiększa odporność na choroby i stymuluje funkcje metaboliczne organizmu. Dlatego też zarówno dzieci jak i dorośli powinni uwzględniać jajka w swoim codziennym menu. Wybór jajek na rynku jest ogromny. Poza jajkami kurzymi możemy również kupić: jajka kaczek, perliczek, przepiórek, strusie, gęsie, gołębie czy indycze. Opisy każdego z nich znajdziecie poniżej.

Rodzaje jajek

Jaja kurze

Jajka kurze są najtańszą i najłatwiej dostępną wersją. Niezależnie od koloru skorupki, wszystkie mają podobną wartość odżywczą i dostarczają naszemu organizmowi: wapnia, białka i cynku. Jedno jajko ma ok. 71 kalorii i dostarcza ok. 6,28 g białka i ok. 5 g tłuszczu.

Jajka kacze

Ten rodzaj jajka jest większy od kurzego i ma więcej kwasów omega-3, ok. 71,4 mg. Dla porównania jajo kurze ma jedynie 37 mg kwasów omega-3. A jak mają się pozostałe składniki w porównaniu do wersji kurzej? W jajku kaczym znajdziemy ok. 8,97 g białka, oraz większą ilość wapnia, potasu, żelaza, sodu, selenu i choliny. Jajko kacze dostarcza zdecydowanie więcej wit. B12 i zaspokaja, aż 63% dziennego zapotrzebowania oraz więcej witaminy A, B6, E, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, retinolu, niacyny i tiaminy. W związku z tym jajko kacze:

  • wspomaga płodność
  • reguluje poziom hormonów
  • wspomaga prawidłowy przebieg ciąży
  • wzmacnia układ nerwowy

Co ważne jajko kacze, często sprawdza się u osób, które mają alergię na jajko kurze. Niestety osoby będące na diecie, muszą na nie uważać. Jajka kacze są kaloryczne. Jedno jajko kacze ma aż 130 kalorii i dostarcza, aż 9,6 grama tłuszczu.

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórcze są łagodne w smaku i mają więcej żółtka, niż białka. Są bogate w wit. D i B12 i mają wysoką zawartość wapnia: aż 46,1%. Dodatkowo są niskokaloryczne i doskonałe dla osób dbających o linię.

Jaja perliczki

Jajka perliczki są mniejsze od jajek kury, ale zawierają 4 razy więcej karotenu i mają najwięcej: żelaza, potasu i sodu. Jako że żółtko jajka perliczki ma aż 6,60 mg cynku na 100 g i aż 5,6 g miedzi na 100 g, jajka te polecane są osobom po operacjach. Co ważne jajka perliczki mogą jeść osoby, które borykają się z wysokim cholesterolem, a także osoby, które mają alergię na jajka kurze.

Jaja strusie

Jajka strusia są ogromne, a ich rozmiar równa się prawie 24 jajkom kurzym. Jajko strusie ma podobne właściwości co jajko kurze. Jednak ma wyższy stosunek nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz niższą zawartość cholesterolu. Co ciekawe jajko strusia jest twarde, a do jego ugotowania potrzebujesz ok. 2 godzin.

Jajka indycze

Jajka indycze są większe niż kurze, a mniejsze od kaczych. Mają wysoką zawartość wapnia. W smaku są delikatne i mają kremową konsystencję. Niestety, indyk nie znosi tak wielu jak co kura, jedynie około setki na rok. Jajka indycze często dodaje się je do wypieków, gdyż mają intensywniejszy smak, od jaj kurzych.

Jajka gęsi

Ten rodzaj jajek jest trudno dostępny z powodu tego, że gęś znosi jedynie 40 jaj rocznie i to w okresie wiosennym od marca do maja. Jajo gęsi ma większą zawartość białka i intensywniejszy smak, niż kurze. Jego skorupka jest twarda i ciężka ro rozbicia. Gęsie jajo jest bogatym źródłem minerałów: potasu, sodu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

Jaja gołębi

Jajka gołębi są wysoko cenione w świecie kucharzy, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Jajka gołębi są większe, niż przepiórcze, lecz cztery razy mniejsze od kurzych. Białko jaja gołębi różni się od kurzego konsystencją i jest bardziej gęste i klarowane. W kuchni azjatyckiej jaja gołębi często spożywane są na surowo.

  • Miniatura:
  • Źródło: Kyryl Gorlov's Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.