w

Masz dużo obierek po pieczarkach? Nie wyrzucaj ich do kosza!

Źródło: vinicef, Getty Images

Po przygotowaniu dań na bazie pieczarek, pozostają nam obierki, które często lądują w koszu. Okazuje się jednak, że nawet najlepsi szefowie kuchni nie pozwalają sobie na marnowanie tej równie smacznej części grzybów. Co więc można zrobić z obierek po pieczarkach?

Co zrobić z obierek po pieczarkach?

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w polskiej kuchni. Jemy je na pizzach, zapiekankach, w sosach, czy prosto z grilla. Najczęściej przed obróbką termiczną pieczarki obieramy, a pozostałe obierki wyrzucamy do kosza. Dziś przychodzimy z pomysłami jak je ciekawie wykorzystać, wzbogacając przy okazji smak innych potraw.

Obierki z pieczarek do rosołu

Pieczarki do rosołu? Ten pomysł zapewne zaskoczy wiele osób. Oczywiście nie będziemy dodawać do rosołu całych pieczarek, a jedynie obierki. Jak to zrobić prawidłowo? Obierki należy podsmażyć z dodatkiem cukru. Kiedy cukier się skarmelizuje, obierki można wrzucić do rosołu. Dodanie niewielkiej ilości obierek sprawi, że rosół nabierze ciekawego koloru, a dodatkowo jego smak stanie się wyrazisty i aromatyczny.

Bulion z obierek

Bulion z obierek można przygotować na bazie wielu warzyw. Ważne, żeby przed obieraniem warzywa dokładnie umyć, a nawet wyszorować. Obierki z marchewki, pietruszki, selera, pieczarek można zamrozić i korzystać z nich, kiedy chcemy np. ugotować bulion. Dzięki temu prostemu patentowi żadne resztki w naszej kuchni się nie zmarnują, a my zaoszczędzimy pieniądze, które musielibyśmy wydać na zakup pojedynczych warzyw.

  • Miniatura:
  • Źródło: vinicef, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.