w

Pulpety w słoikach? Szybki obiad dla zapracowanych

Źródło: VeselovaElena, Getty Images

Jednym z najbardziej popularnych dań zrobionych z mięsa mielonego są pulpety. Polacy uwielbiają je gdyż są smaczne, sycące i tanie w przygotowaniu. Najczęściej pulpety przygotowuje się na świeżo jako danie obiadowe. Dziś chcemy wam zdradzić patent na pulpety w słoiku, które bez problemu zabierzecie ze sobą do pracy, czy odgrzejecie w kolejnych dniach. Zainteresowani?

Kuchnia polska bazuje na różnego typu mięsach. Jednym z nich jest oczywiście mięso mielone, które Polacy jadają głównie w kotletach czy wspomnianych wyżej pulpetach. Pulpety są smaczne i uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Wiele gospodyń przygotowuje mięsne kuleczki na kilka dni. Jednak istnieje ryzyko, że tak przygotowane mięso może się zepsuć czy stracić swój aromatyczny smak. Aby temu zapobiec warto przygotować pulpety w słoiku, dzięki którym kawałki mięsa zachowają świeżość przez długi czas. Jak je zrobić?

Pulpety w słoiku – przepis:

Zrobienie pulpetów w słoikach jest banalnie proste. Wystarczy, że obsmażone pulpety umieścimy w słoiku wraz z sosem pomidorowym i poddamy pasteryzacji. Pasteryzacja sprawi, że pulpety nie stracą smaku i będą mogły być przechowywane przez długi czas. Dokładny przepis na pasteryzowane pulpety w słoiku podajemy poniżej.

Składniki:

  • mięso mielone 500 g
  • czerstwa bułka
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • mleko 1/2 szklanki
  • jajko
  • olej
  • natka piertruszki
  • sól/ pieprz

Sos pomidorowy:

  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler naciowy 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • bulion warzywny
  • ziele angielskie/ liść laurowy
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na patelni. Bułkę namocz w mleku i odciśniętą dodaj do mięsa mielonego. Do masy dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Urywaj po kawałku mięsa i formuj kulki. Obtaczaj w mące i smaż na oleju aż do zarumienienia.
  3. Przejdź do wykonania sosu. Na tarce zetrzyj warzywa i przesmaż na patelni, na której smażyłeś pulpety. Dodaj bulion i duś na wolnym ogniu z przyprawami, zielem i liściem laurowym. Kiedy warzywa będą miękkie dorzuć koncentrat pomidorowy i usmażone pulepty.
  4. Całość przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Możesz to zrobić w garnku z wodą lub w piekarniku. Po wystudzeniu słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.
  • Miniatura:
  • Źródło: VeselovaElena, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.