Spis treści
Jednym z najbardziej popularnych dań zrobionych z mięsa mielonego są pulpety. Polacy uwielbiają je gdyż są smaczne, sycące i tanie w przygotowaniu. Najczęściej pulpety przygotowuje się na świeżo jako danie obiadowe. Dziś chcemy wam zdradzić patent na pulpety w słoiku, które bez problemu zabierzecie ze sobą do pracy, czy odgrzejecie w kolejnych dniach. Zainteresowani?
Kuchnia polska bazuje na różnego typu mięsach. Jednym z nich jest oczywiście mięso mielone, które Polacy jadają głównie w kotletach czy wspomnianych wyżej pulpetach. Pulpety są smaczne i uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Wiele gospodyń przygotowuje mięsne kuleczki na kilka dni. Jednak istnieje ryzyko, że tak przygotowane mięso może się zepsuć czy stracić swój aromatyczny smak. Aby temu zapobiec warto przygotować pulpety w słoiku, dzięki którym kawałki mięsa zachowają świeżość przez długi czas. Jak je zrobić?
Pulpety w słoiku – przepis:
Zrobienie pulpetów w słoikach jest banalnie proste. Wystarczy, że obsmażone pulpety umieścimy w słoiku wraz z sosem pomidorowym i poddamy pasteryzacji. Pasteryzacja sprawi, że pulpety nie stracą smaku i będą mogły być przechowywane przez długi czas. Dokładny przepis na pasteryzowane pulpety w słoiku podajemy poniżej.
Składniki:
- mięso mielone 500 g
- czerstwa bułka
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- mleko 1/2 szklanki
- jajko
- olej
- natka piertruszki
- sól/ pieprz
Sos pomidorowy:
- marchewka 2 szt.
- pietruszka 1 szt.
- seler naciowy 1 szt.
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- bulion warzywny
- ziele angielskie/ liść laurowy
- sól/ pieprz
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na patelni. Bułkę namocz w mleku i odciśniętą dodaj do mięsa mielonego. Do masy dodaj przestudzoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Wyrób na jednolitą masę.
- Urywaj po kawałku mięsa i formuj kulki. Obtaczaj w mące i smaż na oleju aż do zarumienienia.
- Przejdź do wykonania sosu. Na tarce zetrzyj warzywa i przesmaż na patelni, na której smażyłeś pulpety. Dodaj bulion i duś na wolnym ogniu z przyprawami, zielem i liściem laurowym. Kiedy warzywa będą miękkie dorzuć koncentrat pomidorowy i usmażone pulepty.
- Całość przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Możesz to zrobić w garnku z wodą lub w piekarniku. Po wystudzeniu słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.