w ,

Pączki z piekarnika? Ten przepis będzie hitem!

pączki z piekarnika
Image Professionals GmbH/brizmaker, Getty Images Pro

W Tłusty Czwartek wszyscy zajadamy się pączkami, faworkami i oponkami. A co powiesz na pączki z piekarnika? Bez smażenia w oleju? Jeśli podoba Ci się taka kombinacja, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie!

Z jednej strony starasz się trzymać dietę i nie przesadzać ze słodyczami? Z drugiej zaś, doskonale wiesz, że w Tłusty Czwartek nie będziesz potrafiła odmówić sobie pysznych pączków? I jak pogodzić oba te światy?

Nie martw się, jeszcze dziś rozwiążemy Twój dylemat. A wszystko to, za sprawą genialnego przepisu na pączki, które upieczesz w piekarniku. Będą więc dużo lżejsze niż te smażone w głębokim oleju. Dzięki temu rozwiązaniu w Tłusty Czwartek bez wyrzutów sumienia możesz zajadać się pysznymi pączkami prosto z piekarnika.

I zanim przejdziemy do samego przepisu, jeśli obawiasz się, że w smaku pączki z piekarnika będą odstawać od tych tradycyjnych, już Cię uspokajam. Naprawdę są genialne, idealnie mięciutkie i puszyste. A najlepszym dowodem na to, że są przepyszne, jest fakt, że znikają z talerza w mgnieniu oka! Chyba nie muszę dłużej Cię przekonywać? Okej, no to przechodzimy do przepisu!

Pączki z piekarnika

Te genialne pączki w lżejszej formie skradną serce największego twardziela!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 45 min.
Pieczenie: 15 min.

Składniki

na 15 porcji

Dodatki:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad pączkami z piekarnika rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą: drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 4 łyżki mleka.
  • Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw powstały rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  • W międzyczasie przesiej mąkę przez sitko. Następnie połącz ją z solą i cukrem.
  • Kiedy rozczyn będzie już gotowy, dodaj go do sypkich produktów.
  • Nie zapomnij również o jajkach, pozostałej części mleka oraz maśle.
  • Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
  • Z powstałego ciasta wytnij małe kółka. Na środku każdego elementu umieść konfiturę, po czym uformuj pączki.
  • Pączki ułóż na blaszce do pieczenia w odstępach, bo pączki jeszcze urosną.
  • Na każdym pączku rozprowadź roztrzepane jajko, dzięki czemu w trakcie pieczenia nabiorą złocistych rumieńców.
  • Gotowe pączki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  • Przed podaniem pączki z piekarnika możesz udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem królewskim.
  • Smacznego!
pączki z piekarnika
Zobacz
Ocena:
(głosy: 5 )

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w tym roku w Tłusty Czwartek? Ja na pewno to zrobię, bo moi bliscy już pytają, czy znajdę dla nich czas w ten dzień i czy na pewno będę piekła pączki 🙂

Zobacz także: Kiedy nadziewać pączki, przed czy po smażeniu?

  • Miniatura:
  • Image Professionals GmbH/brizmaker, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani