w ,

Przygotuj jajka zanim dodasz je do pączków, a ciasto na pączki wyrośnie 2 razy szybciej

Pączki - przepis/ Źródło: beats3, Getty Images

Tłusty Czwartek coraz bliżej. Dziś przychodzę z trikiem, dzięki któremu ciasto na pączki wyrośnie w mgnieniu oka!

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pączków. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo jak nie kochać tych pyszności? A kiedy połączymy je z lukrem królewskim lub polewą czekoladową, to już w ogóle mamy prawdziwy sztos. Od samego pisania na ten temat cieknie mi ślinka i robię się głodna. Też tak masz?

Co roku sama przygotowuje domowe pączki. Moim zdaniem są najsmaczniejsze i nie muszę stać w długich kolejkach, aby je dostać. W zaciszu własnego domu odpalam swoją ulubioną listę z piosenkami i zabieram się do pracy.

Wiem, że z pozoru przygotowanie domowych pączków może wydawać się mega trudne i czasochłonne. Ale wcale nie musi tak być. Na naszej stronie znajdziesz całą masę przydatnych trików i sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujesz idealne pączki.

Co zrobić, aby ciasto na pączki wyrosło 2 razy szybciej?

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dziś zdradzę Ci patent, dzięki któremu przyśpieszysz proces wyrastania ciasta na pączki. Jak się okazuje, wystarczy jedna czynność, aby osiągnąć zadawalające efekty!

Pewnie do tej pory, tak jak większość z nas, dodawałaś po prostu jajka do ciasta na pączki. A to duży błąd. Warto przed ich dodaniem, najpierw je roztrzepać. Tak właśnie robiły kiedyś nasze babcie, ale z biegiem czasu zabieg ten został zapomniany.

I bardzo źle, że tak się stało. Bo naprawdę ta prosta i szybka sztuczka może wiele zmienić. Dzięki niej, przygotowane ciasto na pączki jest pulchniutkie i mięciutkie. A co za tym idzie, będzie szybciej rosnąć. Dodając jajka bezpośrednio, bez ich wcześniejszego ubicia do pozostałych składników, sprawiamy, że otrzymane ciasto jest dużo bardziej twarde i mocno zbite. Tym samym proces jego wyrastania jest znacznie dłuższy.

Oczywiście pamiętaj, aby ciasto na pączki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Tylko w takich warunkach pięknie nam wyrośnie!

Jak sama więc widzisz, warto dodawać do ciasta na pączki roztrzepane jajka. Ja od dzisiaj będę robić tak za każdym razem. A Ty?

Zobacz także: Smażąc pączki i faworki zauważyłaś, że olej się pieni? Oto powód

  • Miniatura:
  • Pączki - przepis/ Źródło: beats3, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani