Spis treści
W Tłusty Czwartek wszyscy zajadamy się pączkami, faworkami i oponkami. A co powiesz na pączki z piekarnika? Bez smażenia w oleju? Jeśli podoba Ci się taka kombinacja, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie!
Z jednej strony starasz się trzymać dietę i nie przesadzać ze słodyczami? Z drugiej zaś, doskonale wiesz, że w Tłusty Czwartek nie będziesz potrafiła odmówić sobie pysznych pączków? I jak pogodzić oba te światy?
Nie martw się, jeszcze dziś rozwiążemy Twój dylemat. A wszystko to, za sprawą genialnego przepisu na pączki, które upieczesz w piekarniku. Będą więc dużo lżejsze niż te smażone w głębokim oleju. Dzięki temu rozwiązaniu w Tłusty Czwartek bez wyrzutów sumienia możesz zajadać się pysznymi pączkami prosto z piekarnika.
I zanim przejdziemy do samego przepisu, jeśli obawiasz się, że w smaku pączki z piekarnika będą odstawać od tych tradycyjnych, już Cię uspokajam. Naprawdę są genialne, idealnie mięciutkie i puszyste. A najlepszym dowodem na to, że są przepyszne, jest fakt, że znikają z talerza w mgnieniu oka! Chyba nie muszę dłużej Cię przekonywać? Okej, no to przechodzimy do przepisu!
Pączki z piekarnika
Składniki
na 15 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad pączkami z piekarnika rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą: drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 4 łyżki mleka.
- Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw powstały rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- W międzyczasie przesiej mąkę przez sitko. Następnie połącz ją z solą i cukrem.
- Kiedy rozczyn będzie już gotowy, dodaj go do sypkich produktów.
- Nie zapomnij również o jajkach, pozostałej części mleka oraz maśle.
- Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
- Z powstałego ciasta wytnij małe kółka. Na środku każdego elementu umieść konfiturę, po czym uformuj pączki.
- Pączki ułóż na blaszce do pieczenia w odstępach, bo pączki jeszcze urosną.
- Na każdym pączku rozprowadź roztrzepane jajko, dzięki czemu w trakcie pieczenia nabiorą złocistych rumieńców.
- Gotowe pączki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Przed podaniem pączki z piekarnika możesz udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem królewskim.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w tym roku w Tłusty Czwartek? Ja na pewno to zrobię, bo moi bliscy już pytają, czy znajdę dla nich czas w ten dzień i czy na pewno będę piekła pączki 🙂
Zobacz także: Kiedy nadziewać pączki, przed czy po smażeniu?
Jeden komentarz