Spis treści
Planujesz zrobić domowe pączki na Tłusty Czwartek? Ale czy wiesz, że wystarczy mała modyfikacja w przepisie na ciasto, aby zachowały świeżość na dłużej? Ta wiedza z pewnością się przyda!
Tłusty Czwartek to dzień prawdziwej rozpusty, jeśli chodzi o jedzenie smażonych pączków, oponek i faworków. I jak się okazuje, wcale nie musimy ograniczać się tylko do jednego dnia. Jeśli planujesz zrobić większą porcję pączków lub po prostu zostanie ich sporo po Tłustym Czwartku, wiemy co zrobić, aby zachowały świeżość na dłużej. Tym samym bez problemu będziesz mogła cieszyć się ich genialnym smakiem przez kilka dni.
Do ciasta na pączki dodaj te składniki
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest mała modyfikacja w przepisie na ciasto do pączków. Okazuje się bowiem, że warto dodać do nich ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz jogurt naturalny. Oba składniki sprawią, że domowe pączki będą idealnie miękkie i wilgotne. A co za tym idzie, zachowają świeżość na dłużej.
I wiem, że początkowo pomysł dodania do pączków ziemniaków, może wydać się wręcz absurdalny. Uwierz mi jednak na słowo, naprawdę warto to zrobić. Efekt jest po prostu genialny. A dodane ziemniaki nie są w ogóle wyczuwalne w cieście na pączki.
Tak więc spokojnie możesz dodać to warzywo do swoich pączusiów, a Twoi bliscy nawet tego nie zauważą. Jak sama widzisz, zalet jest zbyt wiele, aby nie spróbować nowego połączenia. W końcu w kuchni właśnie o to chodzi, aby eksperymentować i poznawać nowe przepisy!
Pączki z ziemniakami i jogurtem naturalnym
Składniki
na 12 porcji
Sposób przygotowania
- Na początek ugotuj ziemniaki, po czym przeciśnij je przez praskę.
- Następnie zrób rozczyn, łącząc ze sobą drożdże, łyżkę cukru, podgrzany delikatnie jogurt naturalny oraz 2 łyżki mąki.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
- W innej misce ubij ze sobą jajka i cukier.
- Następnie dodaj do powstałej mieszanki wcześniej przygotowany rozczyn, mąkę, ziemniaki, spirytus oraz sól.
- Kiedy twoja mieszanka zacznie nabierać formy ciasta, małymi partiami dodaj rozpuszczone masło.
- Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Kiedy już podwoi swoją objętość, rozwałkuj je i wytnij małe kółka.
- Na środku każdego kółka umieść trochę konfitury, po czym zwiń wystające kawałki ciasta do środka i uformuj kształt pączka.
- Kiedy już zrobisz wszystkie pączki, zacznij je smażyć.
- Pamiętaj, olej musi być dobrze rozgrzany.
- Po wyjęciu z garnka, pączki dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- I to wszystko! Przed podaniem udekoruj je ulubionym dodatkiem.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na pączki. Skusisz się i go wykorzystasz, czy raczej zostaniesz przy swojej recepturze? A może w Tłusty Czwartek wolisz przygotować faworki lub oponki? Jeśli tak, ciekawe przepisy na te przysmaki również czekają na naszej stronie!
Oczywiście jeśli znasz inne wspaniałe pomysły na przygotowanie domowych pączków, napisz mi o tym. Chętnie nauczę się czegoś nowego.
Zobacz także: Jak zrobić lukier do pączków? Tylko sprawdzone przepisy
Jeden komentarz