w

Pączki twarogowe w odchudzonej wersji. 100 kcal w sztuce!

pączki twarogowe
Nikolay_Donietsk/ Getty Images

Pączki twarogowe to odchudzona wersja tradycyjnego przysmaku dla łasuchów, które wybrały się w tym roku na dietę i nie chcą łamać postanowienia. Nazwa pączek jest delikatnie nad wyraz, gdyż poza smakiem, składają się one z innych produktów i sposobu przygotowania.

Do stworzenia przepisu zainspirował mnie filmik z internetu, gdzie pewna kobieta powiedziała, że tradycyjne pączki nie są jej ulubionym słodyczem i znacznie chętniej sięga po te twarogowe. Po kilku podejściach do tematu mam idealną recepturę! Fit pączki są zrobione z łatwo dostępnych składników i nie sprawiają wyrzutów sumienia, gdy zjemy ich większą ilość.

Ja zrobiłam je testowo dla dzieci, gdyż wiem, że są one najbardziej wybredne pod względem łakoci. Okazało się, że bardzo przypadły im do gustu, a to nie mały wyczyn. Jestem z siebie dumna i od teraz będę im podawać zdrowszą wersję pączków, o które tak proszą w sklepie.

Pączki twarogowe

Są miękkie i wilgotne, a nadzienie rozpływa się po całym pączku. Najlepiej smakują prosto z piekarnika!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 7 sztuk

Sposób przygotowania

  • Najwygodniej połączyć składniki na ciasto w blenderze, jednak jeśli nie masz go pod ręką, możesz wszystko zrobić za pomocą widelca.
  • Jajka i twaróg porządnie wymieszaj by, nie było większych grudek. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i aromat wanilinowy. Masa dość mocno zgęstnieje i stanie się lepka, nie musisz się martwić, że nie przypomina tradycyjnego ciasta pączkowego.
  • Do upieczenia potrzebujesz foremek na babeczki i papieru do pieczenia. Wyłóż foremki papierem, dodaj łyżkę ciasta, pół łyżeczki nadzienia i przykryj łyżką ciasta.
  • Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 20-25 minut.
pączki twarogowe
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Jeden pączek to około 150-200 kcal w zależności od nadzienia. My polecamy domową konfiturę lub specjalny krem czekoladowy bez cukru. Można również zrobić wersję bez nadzienia, jednak ta jest o wiele mniej atrakcyjna! Skusisz się na przygotowanie ich w tym roku?

Zobacz również przepisy na tradycyjne pączki:

  • Miniatura:
  • Nikolay_Donietsk/ Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli