w ,

Jak zrobić lukier do pączków? Tylko sprawdzone przepisy

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Dlatego dziś zdradzę Ci, jak zrobić lukier do pączków. I to na kilka sposobów!

Jak Tłusty Czwartek, to i oczywiście pyszne pączki. I nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smakują te własnej roboty. Na naszej stronie bez problemu znajdziesz sprawdzone przepisy zarówno na tradycyjne pączki, jak i te z piekarnika. Co więcej, zdradzamy też kilka ciekawych trików, które ułatwią zarówno przygotowanie, jak i smażenie tych smakołyków.

Skoro kwestie przepisu na pączki mamy już zamkniętą, czas zająć się ich dekorowaniem. I chyba zgodzisz się ze mną, że najbardziej popularnym dodatkiem do pączków jest lukier. Dlatego też przygotowałam kilka ciekawych receptur, które możesz wykorzystać. Zaczynamy?

Jak zrobić lukier do pączków?

#1 Lukier z kandyzowaną skórką z pomarańczy

Zaczynamy od szybkiego przepisu, który składa się zaledwie z 3 składników. Aby go przygotować, będziesz potrzebować: 100 g cukru pudru (przesianego przez sitko), 2 łyżek soku z cytryny oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Na początek ucieramy ze sobą na gładką masę cukier puder oraz sok z cytryny. Następnie rozprowadzamy powstały lukier na pączkach, po czym dekorujemy każdego pączka kandyzowaną skórką z pomarańczy wg uznania.

#2 Lukier królewski

Jeśli chcesz uzyskać efekt gęstego i śnieżnobiałego lukru, postaw na przepis na bazie białek. W tym przypadku będziesz potrzebować 2 białek, 2 szklanek przesianego przez sitko cukru pudru oraz 2 łyżek soku z cytryny.

Najpierw ubij białka. Potem zacznij dodawać stopniowo cukier puder, powinien się całkowicie rozpuścić. Na koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Lukier królewski jest już gotowy!

#3 Lukier cytrynowy

I na koniec propozycja zaledwie z dwóch składników, którą zrobisz w mgnieniu oka. Jak wcześniej, przesiej na początek 250 g cukru pudru, po czym połacz go z 2 łyżkami soku z cytryny. Pamiętaj, że im więcej cukru dodasz, tym gotowy lukier będzie bardziej przezroczysty.

I to wszystko, jeśli chodzi o lukier do pączków. Jak sama widzisz, masz kilka ciekawych alternatyw do wyboru. Oczywiście każdy lukier możesz dodatkowo podkręcić przy pomocy spożywczych barwników, tworząc pączki z kolorową dekoracją!

Zobacz także: Pączki z piekarnika? Ten przepis będzie hitem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani