Spis treści
Czy wytrawne pączki z mięsem to jeszcze pączki? Okazuje się, że ten produkt może być podawany w dwóch wersjach: na słodko, wszyscy ją dobrze znamy oraz na słono, ta jest mniej powszechna. . Jadano je na szlacheckich dworach, gdyż tylko najbogatsi mogli sobie pozwolić na takie skomplikowane (jak na tamte czasy) danie.
Wytrawne pączki z mięsem na tłusty czwartek — czy tak można!?
Te pączki nie sprawią, że się zasłodzisz, a lukier obklei twoją buzię. Tłusty czwartek jest kojarzony ze słodkościami, a idea jest nieco inna. Chodzi o to, by jeść tłusto, a nie słodko, być może wtedy nazwa brzmiałaby „słodki czwartek”?
Staropolski przysmak, jakim są pączki z mięsem, wywołuje niemałe zdziwienie. W końcu z zewnątrz pączki wyglądają tak samo, jedynie ich wnętrze smakuje nieco inaczej. Raczej ciężko je dostać w sklepie, dlatego, jeśli chcesz je spróbować, musisz kupić składniki i zrobić je sama. Cały proces przygotowanie nie należy do trudnych, a składniki są tanie.
Jeśli Ci posmakują, gwarantuje, że będziesz je robić częściej niż raz do roku!
Pączki z mięsem
Składniki
na 12 sztuk
Ciasto
Farsz
- 200 g mięso mielone
- 1 cebula
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżka koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania rozczynu. W misce umieść pokruszone drożdże, dodaj ciepłą wodę, 3 łyżki mąki i cukier. Całość wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 20 minut.
- W osobnej misce wymieszaj ziemniaki, mąkę, roztopione masło, i sól. Dolej rozczyn i zagnieć ciasto na gładką masę. Ciasto nakryj ścierką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie zajmij się farszem. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną paprykę i sparzonego pora. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż straci różowy kolor, dorzuć przyprawy. Na sam koniec dorzuć 2 łyżki koncentratu, który sklei farsz.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj kółka a na środku z nich umieść łyżkę farszu. Sklej ciasto w taki sposób, by farsz nie wypłynął.
- W garnku rozgrzej olej i smaż pączki, aż będą rumiane z obu stron.
Czytałam na wielu forach, że osoby dbające o linie kochają wytrawne pączki i robią je w dni, kiedy odpuszczają dietę. Może i ty skusisz się na taki mały dzień rozpusty dla podniebienia?
Zobacz również trik na przedłużenie trwałości pączków:
Jeden komentarz