w ,

Zdrowa sałatka z jajkiem. Zamiast majonezu użyj jogurtu

zdrowa sałatka z jajkiem
Timolina

Zdrowa sałatka z jajkiem nie musi być nudna! Ciężkostrawny majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, który dostarczy nowego smaku do potrawy. Obok tradycyjnej jarzynowej możesz postawić jej zdrowszą wersję, która na pewno ucieszy wielu gości.

Święta wielkanocne można zrobić w nieco mniej kalorycznej formie! Wystarczy trochę pokombinować i zamienić lub zmniejszyć ilość majonezu w przekąskach. Tytułowa sałatka to jedna z moich ulubionych przekąsek. Często wykonuje ją do pracy lub pakuje w śniadaniówki dla dzieci, jeszcze nie słyszałam, by komuś nie posmakowała.

W zależności od tego co mam w lodówce robię ją na trzy sposoby: z kurczaki, tuńczykiem lub solo. Każda z nich jest równie smaczna, a ja mam możliwość wyczyścić lodówkę z zalegających składników. Poniżej wrzucam przepis!

Sałatka z jajkiem i kurczakiem

Pyszna sałatka pełna warzyw, z dodatkiem mięsa i jajka. Nie ma w niej grama majonezu, który zabijałby cały smak dania.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 45 min.

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania kurczaka. Pierś umyj i oczyść, a następnie natrzyj przyprawą do kurczaka. Zawiń całość folią spożywczą i piecz w piekarniku przez 40 minut w 180*C. Gotowego kurczaka pokrój w plasterki i odstaw na bok.
  • W międzyczasie możesz ugotować jajka. Ogórka, pomidory i awokado kroimy na mniejsze kawałki. Jajko pokrój w grubszą kostkę. Sałatę z paczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Wszystkie składniki lądują w misce. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Jeśli chcesz by kurczak szybciej się upiekł, podziel pierś na kilka kawałków i zawiń w folię,
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zdrowa sałatka z jajkiem wcale nie musi być pozbawiona mięsa! W tym przepisie znajdziesz dodatek kurczaka, który nie jest smażony na głębokim tłuszczu, a jedynie podpieczony w foli z przyprawami. Tak przygotowany kurczak jest o wiele bardziej soczysty, bo wszystkie jego soki pozostają w folii, a nie jak w przypadku smażenia — parują lub uciekają do tłuszczu na patelni.

Sos jogurtowy jest świetnym zamiennikiem majonezu, którego tak namiętnie używamy podczas świąt. By trochę go urozmaicić, dolej sok z cytryny, sól i pieprz, a stanie się ciekawszy w smaku.

  • Miniatura:
  • Timolina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli