Spis treści
Różowe ciasto truskawkowe to pomysł na wykorzystanie zaległych truskawek, które tkwią na dnie naszej zamrażarki od zeszłego lata. Ciasto będzie miękkie i puszyste, a różowy kolor przyciągnie wzrok. Możesz je polać lukrem i podać jako przekąskę do kawy.
Ciasto truskawkowe można przygotować w ramach tradycyjnego biszkoptu np. do tortu. Jego różowy kolor będzie pięknie kontrastował z resztą dodatków. Nie trzeba używać sztucznych barwników, do zblendowanych truskawek należy dolać 2 łyżki soku z buraków, mają one bardzo silny barwnik, a taka ilość będzie niewyczuwalna w smaku.
W tym przepisie ważne jest, by dodać odpowiednią ilość truskawek. W innym wypadku ciasto będzie zbyt rzadkie i nie będzie w stanie się dobrze upiec. Poniższy przepis gwarantuje, że biszkopt wyjdzie miękki, a zakalcowate ciasto odejdzie w niepamięć.
Różowy biszkopt
Składniki
na 1 biszkopt
- 1 szklanka olej
- 1 szklanka cukier
- 2 szklanka mąka
- 3/4 szklanka truskawki (rozmrożonych i zblendowanych)
- 2 łyżka sok z buraka
- 3 jajko
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczka soda oczyszczona
Sposób przygotowania
- Zacznij od rozdzielenia białek i żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodaj porcjami cukier i miksuj, aż grudki się rozpuszczą. Dodawaj po jednym żółtku i mieszaj pianę mikserem.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do masy, dolewamy olej cienką stróżką i mieszamy. Na samym końcu dodajemy sok z buraka i zblendowane truskawki. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolity kolor.
- Masę wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut.
- Gotowe ciasto można przyozdobić cytrynowym lukrem lub białą czekoladą.
Różowe ciasto biszkoptowe zawdzięcza swój wyjątkowy kolor dodatkowi soku z buraka, który ma bardzo mocny barwnik i zaledwie dwie łyżki potrafią dobrze zabarwić biszkopt. Naturalny barwnik jest znacznie zdrowszy od sklepowych, które mimo wszystko są syntetyczne i lepiej jednak z nich zrezygnować.
Zobacz także te wpisy: