w ,

W zamrażarce zalegają Ci truskawki? Przerób je na różowe ciasto

różowe ciasto
Antonio Graveta

Różowe ciasto truskawkowe to pomysł na wykorzystanie zaległych truskawek, które tkwią na dnie naszej zamrażarki od zeszłego lata. Ciasto będzie miękkie i puszyste, a różowy kolor przyciągnie wzrok. Możesz je polać lukrem i podać jako przekąskę do kawy.

Ciasto truskawkowe można przygotować w ramach tradycyjnego biszkoptu np. do tortu. Jego różowy kolor będzie pięknie kontrastował z resztą dodatków. Nie trzeba używać sztucznych barwników, do zblendowanych truskawek należy dolać 2 łyżki soku z buraków, mają one bardzo silny barwnik, a taka ilość będzie niewyczuwalna w smaku.

W tym przepisie ważne jest, by dodać odpowiednią ilość truskawek. W innym wypadku ciasto będzie zbyt rzadkie i nie będzie w stanie się dobrze upiec. Poniższy przepis gwarantuje, że biszkopt wyjdzie miękki, a zakalcowate ciasto odejdzie w niepamięć.

Różowy biszkopt

Biszkopt z dodatkiem truskawek będzie miał oryginalny smak i piękny kolor. Można go śmiało przełożyć lub polać kwaśnym lukrem.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 40 min.

Składniki

na 1 biszkopt

Sposób przygotowania

  • Zacznij od rozdzielenia białek i żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodaj porcjami cukier i miksuj, aż grudki się rozpuszczą. Dodawaj po jednym żółtku i mieszaj pianę mikserem.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do masy, dolewamy olej cienką stróżką i mieszamy. Na samym końcu dodajemy sok z buraka i zblendowane truskawki. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy jednolity kolor.
  • Masę wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut.
  • Gotowe ciasto można przyozdobić cytrynowym lukrem lub białą czekoladą.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Różowe ciasto biszkoptowe zawdzięcza swój wyjątkowy kolor dodatkowi soku z buraka, który ma bardzo mocny barwnik i zaledwie dwie łyżki potrafią dobrze zabarwić biszkopt. Naturalny barwnik jest znacznie zdrowszy od sklepowych, które mimo wszystko są syntetyczne i lepiej jednak z nich zrezygnować.

Zobacz także te wpisy:

  • Miniatura:
  • Antonio Graveta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli