w

Tym sposobem rozmrozisz mięso mielone w zaledwie 30 minut

rozmrozisz mięso mielone
enzodebernardo, Getty Images

Po pracy zorientowałaś się, że nie wyciągałaś mięsa z zamrażarki o poranku, a za chwilę w domu pojawi się głodna rodzina. Nie ma czasu na tradycyjne odmrażanie, a wa takich sytuacjach warto znać kilka trików kuchennych. Rozjaśnimy kwestię samego rozmrażania i oraz podamy najbezpieczniejszego sposób na SZYBKIE rozmrożenie mięsa mielonego.

Każda z nas ma w zamrażarce zapasową porcję mięsa mielonego. Kiedyś przychodzi na nią pora, a wtedy trzeba znaleźć sposób jak je szybko i bezpiecznie rozmrozić.

Tradycyjny sposób rozmrażania mięsa w lodówce trwa ok. 7-8 godzin, w zależności od ustawień urządzenia. Jeśli wrzucamy je do wody, będzie to nieco skrócony proces, bo 3-4 godziny, jednak to nadal ZA DŁUGO! Niech wam nawet nie przychodzi na myśl zalać mięso wrzącą wodą, jego struktura po odmrożeniu będzie bardzo nieapetyczna, dodatkowo takie środowisko będzie niezwykle sprzyjające dla rozwoju groźnych bakterii.

Rozmrozisz mięso mielone w już w kwadrans!

rozmrozisz mięso mielone
mięso mielone/ fot. Nickel_Bell, Getty Images

Najszybszy sposób na rozmrożenie to użycie kuchenki mikrofalowej z funkcją rozmrażania. Mięso umieść na talerzyku i wstaw do mikrofali na ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdź, czy rozmroziło się równomiernie. Pamiętaj, że takie mięso trzeba od razu przerobić np. usmażyć czy ugotować.

Jeśli nie masz mikrofalówki, możesz wspomóc się piekarnikiem, będzie równie dobry, jak i nie lepsze, zamrożone mięso zawiń w folię aluminiową i wstaw do jakiegoś żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzej na najniższą moc i termoobieg (ok. 50-60 stopni Celsjusza). Mięso w foli wstaw do komory na ok. 30 minut, w międzyczasie możesz trochę poruszać woreczkiem, by rozbić strukturę mięsa.

Dzięki tym sposobom rozmrozisz mięso mielone raz-dwa!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • enzodebernardo, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli