Spis treści
Delikatne mięso kurczaka to marzenie każdego kucharza amatora, który stawia pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Twardy i suchy kotlet z pewnością nie będzie smaczny, a nawet najlepsze dodatki nie uratują dania. Istnieje pewien trik, dzięki któremu mięso będzie kruche i delikatne! Potrzebujesz niestandardowego składnika!
Nasze babcie miały patent na delikatną pierś z kurczaka!
Pierś z kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, jednak tym na który najczęściej się decydujemy, jest smażenie. Mięso pod wpływem wysokiej temperatury może się wysuszyć i stać się twarde niczym podeszwa. Aby tego uniknąć, należy je odpowiednio przygotować do obróbki termicznej, najlepiej przy użyciu… maślanki!
Delikatne mięso z kurczaka lubi być marynowane w maślance lub kefirze. Wystarczy doprawić nabiał przyprawami i wymoczyć mięso przez kilka godzin. Po tym czasie możesz przygotować mięso w dowolny sposób.
Delikatne mięso kurczaka lubi nabiał!
Maślanka czy kefir zawiera kwas, który skutecznie zmiękcza mięso i przyśpiesza jego obróbkę termiczną. Nie trzeba się przejmować długim pieczeniem, kurczak robi się w mgnieniu oka i jest dopieczony z każdej strony.
Jeśli zdecydujesz się piec kurczaka bez przykrycia, pamiętaj, by kontrolować jego poziom spieczenia. Maślanka może powodować, że skórka stanie się szybko chrupiąca i może się szybko skarmelizować.
Zobacz również:
2 komentarzy