w

Mięso kurczaka tak delikatne, że samo rozpływa się w ustach!

delikatne mięso kurczaka
alleksina, Pexels

Delikatne mięso kurczaka to marzenie każdego kucharza amatora, który stawia pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Twardy i suchy kotlet z pewnością nie będzie smaczny, a nawet najlepsze dodatki nie uratują dania. Istnieje pewien trik, dzięki któremu mięso będzie kruche i delikatne! Potrzebujesz niestandardowego składnika!

Nasze babcie miały patent na delikatną pierś z kurczaka!

Pierś z kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, jednak tym na który najczęściej się decydujemy, jest smażenie. Mięso pod wpływem wysokiej temperatury może się wysuszyć i stać się twarde niczym podeszwa. Aby tego uniknąć, należy je odpowiednio przygotować do obróbki termicznej, najlepiej przy użyciu… maślanki!

Delikatne mięso kurczaka
maślanka/ fot. Safakoguz, Getty Images

Delikatne mięso z kurczaka lubi być marynowane w maślance lub kefirze. Wystarczy doprawić nabiał przyprawami i wymoczyć mięso przez kilka godzin. Po tym czasie możesz przygotować mięso w dowolny sposób.

Delikatne mięso kurczaka lubi nabiał!

Maślanka czy kefir zawiera kwas, który skutecznie zmiękcza mięso i przyśpiesza jego obróbkę termiczną. Nie trzeba się przejmować długim pieczeniem, kurczak robi się w mgnieniu oka i jest dopieczony z każdej strony.

Jeśli zdecydujesz się piec kurczaka bez przykrycia, pamiętaj, by kontrolować jego poziom spieczenia. Maślanka może powodować, że skórka stanie się szybko chrupiąca i może się szybko skarmelizować.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • alleksina, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli