Spis treści
Sernik ricotta to bajecznie puszyste ciasto, którego nie musisz piec. Inspiracją do jego stworzenia jest sernik nowojorski, który był moim ulubionym przez bardzo długi czas. W moim wydaniu jest uzupełniony o wiórki kokosa i słony spód z krakersów — ślinka mi cieknie od samego wspominania!
Ser ricotta do najtańszych nie należy, a ja zawsze go kupuje na promocjach i ewentualnie mrożę. To świetny patent na przedłużenie trwałości sera. Jednak czasami warto w niego zainwestować, gdyż jego kremowa formuła jest nie do podrobienia. Sernik nie ma konieczności pieczenia, ważne by trochę odstał, wtedy składniki stężeją.
Sernik ricotta na słonym spodzie
Składniki
na 12 porcji
Ser
- 500 g ser ricotta
- 100 g cukier puder
- 15 g żelatyna
- 80 ml woda (letnia)
- 500 ml śmietana 30%
- 2 łyżka wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
- Na początku zajmij się zrobieniem spodu. Krakersy pokrusz i wymieszaj z miękkim masłem, kiedy otrzymasz konsystencje mokrego piasku, wrzuć ją na tortownicę i ugnieć dłonią.
- W szklance z zimną wodą rozpuść żelatynę i dokładnie wymieszaj. Serek ricotta wrzuć do miski i dorzuć cukier. Zmiksuj całość na gładką i puszystą masę. Dolej żelatynę i wiórki kokosowe, a następnie ponownie zmieszaj.
- W osobnej misce ubij śmietankę na puszystą masę. Połącz obydwie masy drewnianą łyżką, a następnie przelej do tortownicy. Blaszkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aż ser stężeje.
- Kiedy sernik jest już ścięty, zrób mu polewę czekoladową. Kostki czekolady umieść w szklanej misce, dolej śmietankę i rozpuść nad kąpielą wodną, aż cała czekolada się rozpuści.
- Sernika wyjmij z rantu i polej czekoladą, może spływać po bokach.
Sernik ricotta jest bardzo łatwy w wykonaniu, a do jego konsystencja przypomina chmurkę — jest puszysta i delikatna. Jeśli chcesz go przygotować w bardziej orzeźwiającej wersji, zastąp polewę czekoladową na galaretkę owocową. Krakersowy spód można zastąpić mielonymi precelkami, będą równie pyszne i przełamią słodycz masy.
Zobacz także:
Jeden komentarz