w

Sernik ricotta z nutką kokosa na chrupiącym spodzie ze słonych krakersów

Sernik ricotta
victoriaya98, Getty Images

Sernik ricotta to bajecznie puszyste ciasto, którego nie musisz piec. Inspiracją do jego stworzenia jest sernik nowojorski, który był moim ulubionym przez bardzo długi czas. W moim wydaniu jest uzupełniony o wiórki kokosa i słony spód z krakersów — ślinka mi cieknie od samego wspominania!

Ser ricotta do najtańszych nie należy, a ja zawsze go kupuje na promocjach i ewentualnie mrożę. To świetny patent na przedłużenie trwałości sera. Jednak czasami warto w niego zainwestować, gdyż jego kremowa formuła jest nie do podrobienia. Sernik nie ma konieczności pieczenia, ważne by trochę odstał, wtedy składniki stężeją.

Sernik ricotta na słonym spodzie

Przepyszne ciasto o prostym składzie!
Czas całkowity 3 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
3 godz.

Składniki

na 12 porcji

Ser

Spód

Polewa

Sposób przygotowania

  • Na początku zajmij się zrobieniem spodu. Krakersy pokrusz i wymieszaj z miękkim masłem, kiedy otrzymasz konsystencje mokrego piasku, wrzuć ją na tortownicę i ugnieć dłonią.
  • W szklance z zimną wodą rozpuść żelatynę i dokładnie wymieszaj. Serek ricotta wrzuć do miski i dorzuć cukier. Zmiksuj całość na gładką i puszystą masę. Dolej żelatynę i wiórki kokosowe, a następnie ponownie zmieszaj.
  • W osobnej misce ubij śmietankę na puszystą masę. Połącz obydwie masy drewnianą łyżką, a następnie przelej do tortownicy. Blaszkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aż ser stężeje.
  • Kiedy sernik jest już ścięty, zrób mu polewę czekoladową. Kostki czekolady umieść w szklanej misce, dolej śmietankę i rozpuść nad kąpielą wodną, aż cała czekolada się rozpuści.
  • Sernika wyjmij z rantu i polej czekoladą, może spływać po bokach.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Sernik ricotta jest bardzo łatwy w wykonaniu, a do jego konsystencja przypomina chmurkę — jest puszysta i delikatna. Jeśli chcesz go przygotować w bardziej orzeźwiającej wersji, zastąp polewę czekoladową na galaretkę owocową. Krakersowy spód można zastąpić mielonymi precelkami, będą równie pyszne i przełamią słodycz masy.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • victoriaya98, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli