Spis treści
Jak sama nazwa wskazuje, pijane ciasto ma w sobie co nieco alkoholu i z reguły nie zalecamy go podawać dzieciom. Wprawdzie tym ciastem nie da się upić, ale zjedzenie kilku kawałków może nas wewnętrznie rozgrzać!
Kruchy spód z delikatną masą i grubą warstwą nasączonych bakali — to właśnie pijane ciasto! Najczęściej zajadałam je u cioci na imieninach w porze zimowej lub wczesną wiosną. W lecie to ciasto jest zbyt „ciężkie” przy wysokich temperaturach. Nie mniej uważam, że idealnie wpisuje się w klimat imprezy z wujkami.
Dobór bakali w cieście jest zupełnie dowolny, ale jako bazę najlepiej użyć suszonych śliwek, do tego skórka z pomarańczy i żurawina. To moja ulubiona kompozycja, pozbawiona rodzynek, bo nie każdy je lubi. Na przygotowanie ciast trzeba poświecić nieco czasu, ale gwarantujemy, że smak wynagrodzi całe czekanie. Najlepiej zabierz się za nie dwa dni przed imprezą, by mieć pewność, że wszystkie smaki zdążą się połączyć.
Nakrapiane ciasto
Składniki
na 12 porcji
Kruche ciasto
- 600 g mąka pszenna
- 100 g cukier
- 1 kostka masło
- 5 szt żółtko
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietana 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka cukier puder
Warstwa bakaliowa
- 100 ml wódka
- sok z cytryny
- 300 g śliwki suszone
- 100 g skórka z pomarańczy
- 200 g żurawina suszona
- 300 g mieszanka orzechów
Sposób przygotowania
- Zacznij przygotowanie wieczór wcześniej. Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i zalej wódką i sokiem z cytryny, dolej odrobinę wody. Zostaw bakalie na całą noc by nasiąkły płynem.
- Zajmij się przygotowaniem kruchego ciasta na spód. Na stolnicę przesiej mąkę, wrzuć zimne masło, cukier i żółtka. Zacznij ugniatać, aż całość będzie gładka i sprężysta. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
- Po czasie wyciągamy ciasto z zamrażarki i wałkujemy na wielkość blaszki. Wykładamy ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę, robimy kilka nakłuć widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Kiedy ciasto się upiecze, zostawiamy je do przestudzenia.
- Kiedy ciasto jest już całkowicie wystudzone, możesz zabrać się za przygotowanie na spód. Galaretkę rozpuść w 50 ml letniej wody i wymieszaj, by nie było żadnych grudek. Zostaw do przestudzenia.
- W misce umieść schłodzona śmietankę i zacznij ubijać. Kiedy będzie sztywna, dosyp łyżkę cukru i rozpuszczoną galaretkę.
- Ubitą śmietankę wykładamy na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by śmietanka zesztywniała.
- Po kilku godzinach wyciągamy ciasto i na wierzch kładziemy nakrapiane owoce. Górę możesz dodatkowo polać polewą czekoladową.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie smaki zdążą się przegryźć. Najlepiej kroić je ostrym nożem, który poradzi sobie z twardymi orzechami i sztywnym dnem.
Zobacz także te przepisy:
Jeden komentarz