Spis treści
Czy istnieje przepis na szybkie ciasto na niedzielę? A jeśli tak, to czy nie wymaga skomplikowanych produktów? Śpieszymy z pomocą!
Nie wiem jak Ty, ale ja często mam tak, że w ciągu tygodnia nie mam siły i ochoty planować weekendowego menu. Tym bardziej jakiegoś deseru na niedzielę. Bardzo często jest to po prostu spontan. Wstaję rano i nagle przychodzi ochota na coś słodkiego. Często bywa też tak, że ktoś bliski nagle zapowiada się z wizytą. W takich sytuacjach lubię mieć zawsze domowy wypiek, aby poczęstować gości czymś słodkim do kawy.
Dlatego uważam, że w każdym domu powinien znaleźć się przepis na ekspresowe ciacho, które zrobisz z podstawowych składników. Tak, aby w niehandlową niedzielę nie szukać specjalnie otwartego sklepu. I tak się składa, że mam taką sprawdzoną recepturę. Oczywiście pochodzi ona z zeszytu mojej ukochanej babci Zosi. Co ja bym bez niej zrobiła? 🙂
Jak zrobić szybkie ciasto na niedzielę?
Ciasto z przepisu mojej babci to prawdziwy klasyk. Znajdziesz tam naprawdę same podstawowe produkty, takie jak: mąka, jajka, cukier czy olej. Moim zdaniem ma to ogromne plusy.
Po pierwsze, nie każdy przepada za skomplikowanymi i pełnymi po brzegi kremem wypiekami. Po drugie, niedziela to dzień, kiedy staram się jak najwięcej wypoczywać, dlatego przepis na popołudniowy deser nie może być skomplikowany. Ma pójść szybko i bez udziwnień, aby jak najwięcej czasu spędzić na odpoczynek i ładowanie baterii na nowy tydzień.
Jeśli masz podobne zdanie, dzisiejszy przepis z pewnością skradnie Twoje serce. Od samego patrzenia zrobisz się mega głodna. Po prostu palce lizać!
Szybkie ciasto na niedzielę
Składniki
na 9 porcji
- 320 g mąka (tortowa)
- 6 szt. jajko
- 3/4 szkl. olej
- 220 g cukier
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiana mąki. Następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce ucieramy ze sobą jajka z cukrem. W efekcie mamy otrzymać puszystą i jasną konsystencję.
- Dopiero teraz możemy zacząć dodawać do mieszanki stopniowo olej.
- Kiedy wyczerpiemy już olej i ładnie połączy się z pozostałymi składnikami, możemy zacząć dodawać partiami suche składniki.
- Na koniec przekładamy gotową mieszankę do formy do pieczenia, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
- Smacznego!
Gotowe ciasto udekoruj według uznania. Możesz wykorzystać tu zarówno polewę czekoladową, lukier domowej roboty lub cukier puder.
Zobacz także: Sernik z kokosem i czekoladą. Niebo w gębie!
Jeden komentarz