w ,

Szarlotka sypana z przepisu cioci Krysi. Prościej się nie da

szarlotka sypana
dr911, Getty Images

Jeśli chodzi o ciasta i desery, to szarlotka jest kultowym klasykiem bez dwóch zdań. A ta z przepisu mojej cioci to prawdziwy sztos. Szarlotka sypana stanie się hitem w każdym domu.

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam domowe wypieki. I nie chodzi tu tylko o smaczny dodatek do kawy po niedzielnym obiedzie. Kocham wypieki również za to, że praca nad nimi pozwala mi się zrelaksować. I to oczekiwanie na efekt końcowy, a potem radość z uzyskanych efektów – tego uczucia nie da się opisać słowami.

Pieczenie to dla mnie również świetny sposób na spędzenie czasu z maluchami w kreatywny sposób. Dzieciaki uwielbiają pomagać mi w kuchni. A ich ulubiona część to oczywiście dekorowanie gotowych słodkości.

Jednocześnie doskonale zdaje sobie sprawę, że wiele osób nie bierze się za domowe wypieki w obawie, że sobie z nimi nie poradzi. Nie wiem dlaczego, ale bardzo często pieczenie kojarzone jest ze skomplikowanymi i mega trudnymi procesami. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment.

Dlaczego szarlotka sypana?

Dziś podzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem mojej cioci Krysi, który wychodzi za każdym razem. Jest to receptura na genialną szarlotkę, którą robi się w mgnieniu oka. Dlatego też poradzi sobie z nią nawet największy laik kulinarny.

Na przepis składają się sypkie produkty i starte na tarce jabłka oraz masło. Nie ma tu żadnego wyrabiania i zagniatania ciasta. Nigdzie nie ukrywają się również dodatkowe i skomplikowane warstwy. Jak sama więc widzisz, prościej się już po prostu nie da. Nie zostaję więc nic innego, jak przejść do szczegółowej instrukcji. Zaczynamy!

Domowa szarlotka sypana cioci Krysi

Ten przepis to genialna receptura na awaryjny deser, kiedy niespodziewanie odwiedzą nas goście. Zrobisz go w mig!
Czas całkowity 1 godz. 5 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 12 porcji

Sposób przygotowania

  • W suchej i czystej misce połącz ze sobą mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia.
  • Powstałą mieszankę podziel na 2-3 części.
  • Do drugiej miski zetrzyj na tarce jabłka, po czym wymieszaj je z cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dzięki ostatniemu dodatkowi szybko nie ściemnieją.
  • Dno i boki tortownicy wysmaruj 10 g masła.
  • Następnie zacznij układać na przemian warstwę z sypkiej mieszanki i jabłkowego farszu.
  • Na ostatnią warstwę z sypkich produktów zetrzyj bezpośrednio masło.
  • Teraz wstaw ciasto do piekarnika na 45 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • dr911, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani