Spis treści
Ciasto szympans to obłędnie czekoladowe ciasto, które jest przełożone konfiturą z czarnej porzeczki i dodatkowym kremem czekoladowym. Kwaskowata przekładka sprawia, że ciasto jest idealnie wyważone i nie zasłodzi nas po kilku kęsach.
To ciasto to istny raj dla fanów czekolady, której w tym przepisie nie brakuje. Najlepiej podawać je z filiżanką mocnej czarnej kawy. Ciasto jest treściwe i ciężkie, a dodatkowo skropione alkoholem, więc nie nada się na urodziny dziecka.
Zamiast konfitury porzeczkowej możesz użyć kwaśnych, mrożonych wiśni. Wystarczy wrzucić je do garnka i podgrzać na ogniu, a owoce rozpadną się i stworzą mus. Możesz dodać odrobinę cukru, ale naszym zdaniem najlepsze są kwaśne owoce.
Jeśli chodzi o krem, masz dwie opcje — możesz pójść na skróty i przygotować krem czekoladowy z proszku lub zrobić swój własny. Ten z proszku jest prostszy, ale nie tak smaczny ja ten domowej roboty.
Ciasto szympans potrzebuje sporo czasu w lodówce
Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale wymaga sporo czasu na przygotowanie. Trzeba upiec biszkopty, namoczyć rodzynki w alkoholu, a gotowe ciasto ląduje kilka godzin w lodówce, by odpowiednio się połączyć.
Ciasto szympans
Składniki
na 12 porcji
Biszkopt
Krem czekoladowy
- 3 szklanka mleko
- 200 g masło
- 100 g czekolada (rozpuszczona nad kąpielą wodną)
- 50 g kakao
- 50 g cukier
- 5 łyżka mąka pszenna
- 3 łyżka mąka ziemniaczana
- 2 żółtka
Dodatki
- 1 słoik konfitura porzeczkowa
- 100 ml wódka
- 200 g rodzynki
- 160 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania
- Zacznij od biszkopta. Podziel białka i żółtka do osobnych naczyń. Zacznij ubijać białka na sztywną pianę, następnie dosypuj cukier porcjami, zamieszaj i dorzuć po jednym żółtku. Dosyp wymieszaną mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Sypkie składniki dodawaj porcjami do jajecznej masy. Gotowy biszkopt wylej na tortownicę z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.
- W tym czasie zalej rodzynki szklanką wrzątku i dolej wódkę. Pozostaw do namoczenia przez godzinę.
- Czas na przygotowanie kremu. W garnku ląduje 2 szklanki mleka i cukier, doprowadzamy do wrzenia mieszankę do wrzenia. W międzyczasie rozpuszczamy w szklance mleka obie rodzaje mąki i żółtka. Ma nam powstać zawiesista ciecz, którą dolewamy do wrzącego mleka przy ciągłym mieszaniu. Powinna się ściąć na budyń. Mieszankę ściągamy z ognia i studzimy.
- Masło należy utrzeć na gładką masę, następnie mieszamy ją z budyniem, tak by nie było żadnych grudek. Następnie dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę. Nie przeciągamy miksowania kremu, kiedy będzie gładkie to pora by przestać je ucierać.
- Wcześniej przygotowany biszkopt przecinamy na 3 części. Dolny blat smarujemy konfiturą, a następnie kremem czekoladowym (dokładnie połową), na to środkowy blat i ta sama warstwa konfitury i kremu. Na to układamy górny blat.
- Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę, dodajemy rodzynki i mieszamy, a następnie wylewamy gorącą czekoladę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Jeśli zrobisz ciasto zgodnie z naszym przepisem, możesz się spodziewać, że twoi goście będą zachwyceni tym pysznym wypiekiem. Daj znać czy wypróbowałaś przepis!