w , ,

Ciasto szympans do niedzielnej kawy będzie jak znalazł

Ciasto szympans to obłędnie czekoladowe ciasto, które jest przełożone konfiturą z czarnej porzeczki i dodatkowym kremem czekoladowym. Kwaskowata przekładka sprawia, że ciasto jest idealnie wyważone i nie zasłodzi nas po kilku kęsach.

To ciasto to istny raj dla fanów czekolady, której w tym przepisie nie brakuje. Najlepiej podawać je z filiżanką mocnej czarnej kawy. Ciasto jest treściwe i ciężkie, a dodatkowo skropione alkoholem, więc nie nada się na urodziny dziecka.

Zamiast konfitury porzeczkowej możesz użyć kwaśnych, mrożonych wiśni. Wystarczy wrzucić je do garnka i podgrzać na ogniu, a owoce rozpadną się i stworzą mus. Możesz dodać odrobinę cukru, ale naszym zdaniem najlepsze są kwaśne owoce.

Ciasto szympans
Nclezara, Getty Images

Jeśli chodzi o krem, masz dwie opcje — możesz pójść na skróty i przygotować krem czekoladowy z proszku lub zrobić swój własny. Ten z proszku jest prostszy, ale nie tak smaczny ja ten domowej roboty.

Ciasto szympans potrzebuje sporo czasu w lodówce

Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale wymaga sporo czasu na przygotowanie. Trzeba upiec biszkopty, namoczyć rodzynki w alkoholu, a gotowe ciasto ląduje kilka godzin w lodówce, by odpowiednio się połączyć.

Ciasto szympans

Czekoladowe ciasto dla prawdziwych łasuchów, które nigdy nie mają dość słodyczy.
Czas całkowity 2 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 12 porcji

Biszkopt

Krem czekoladowy

Dodatki

Sposób przygotowania

  • Zacznij od biszkopta. Podziel białka i żółtka do osobnych naczyń. Zacznij ubijać białka na sztywną pianę, następnie dosypuj cukier porcjami, zamieszaj i dorzuć po jednym żółtku. Dosyp wymieszaną mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Sypkie składniki dodawaj porcjami do jajecznej masy. Gotowy biszkopt wylej na tortownicę z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.
  • W tym czasie zalej rodzynki szklanką wrzątku i dolej wódkę. Pozostaw do namoczenia przez godzinę.
  • Czas na przygotowanie kremu. W garnku ląduje 2 szklanki mleka i cukier, doprowadzamy do wrzenia mieszankę do wrzenia. W międzyczasie rozpuszczamy w szklance mleka obie rodzaje mąki i żółtka. Ma nam powstać zawiesista ciecz, którą dolewamy do wrzącego mleka przy ciągłym mieszaniu. Powinna się ściąć na budyń. Mieszankę ściągamy z ognia i studzimy.
  • Masło należy utrzeć na gładką masę, następnie mieszamy ją z budyniem, tak by nie było żadnych grudek. Następnie dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę. Nie przeciągamy miksowania kremu, kiedy będzie gładkie to pora by przestać je ucierać.
  • Wcześniej przygotowany biszkopt przecinamy na 3 części. Dolny blat smarujemy konfiturą, a następnie kremem czekoladowym (dokładnie połową), na to środkowy blat i ta sama warstwa konfitury i kremu. Na to układamy górny blat.
  • Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę, dodajemy rodzynki i mieszamy, a następnie wylewamy gorącą czekoladę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Zobacz
ciasto czekoladowe czekoladowy biszkopt
Ocena:
(głosy: 2 )

Jeśli zrobisz ciasto zgodnie z naszym przepisem, możesz się spodziewać, że twoi goście będą zachwyceni tym pysznym wypiekiem. Daj znać czy wypróbowałaś przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli