w

Sałatka ziemniaczana z cebulką i serem feta. Nasyci Cię na wiele godzin

Sałatka ziemniaczana z cebulką
travellinglight, Getty Images

Sałatka ziemniaczana z cebulką, łososiem i serem feta to idealna kompozycja smaków, które nawzajem się dopełniają. Delikatne ziemniaki, słona feta, aromatyczna ryba i ostra cebulka, do tego trochę ziół i pyszna sałatka gotowa!

Sałatka ziemniaczana kojarzy mi się głównie z grilowaniem, gdzie zajadamy się nią do pieczonego mięsa. Tym razem przygotujemy ją w nieco inny sposób z dodatkiem słonego sera, który nada całego smaku. Najdłuższą czynnością w trakcie przygotowania jest gotowanie ziemniaków, w tym czasie możesz pokroić resztę składników i przygotować aromatyczny sos.

Aby gotowanie kartofli przebiegło szybciej, musisz je od razu podzielić na małe cząstki, zalać wrzątkiem oraz dodać łyżkę masła do gotującej wody. Dzięki temu ziemniaki ugotują się dwa razy szybciej oraz będą miały o wiele lepszy smak.

Sałatka ziemniaczana

Ta prosta sałatka może być przekąską na imprezie ze znajomymi lub szybkim lunchem do pracy. Jest sycąca i przepyszna!
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej wrzątkiem. Postaw garnek na palniku, dodaj masło i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Gdy ziemniaki się gotują, obierz cebulkę i pokrój ją w piórka, ser feta pokrój w kostkę a koperek posiekaj. Pozbądź się skóry z łososia i rozdrobnij mięso widelcem lub palcami. Majonez przełóż do miseczki, dodaj sól i pieprz, wymieszaj i odstaw.
  • Ziemniaki odcedź i lekko przestudź, następnie wrzuć je do miski, dodaj resztę składników i sos. Wymieszaj całość i spróbuj czy nie trzeba dodatkowo jej dosolić.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jeśli nie jesteś zwolennikiem łososia, możesz go pominąć lub dodać swoją ulubioną wędzoną rybę. Sałatka ziemniaczana z cebulką nabierze nieco innego wyrazu, ale w dalszym ciągu będzie pyszna!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • travellinglight, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli