w ,

Postna sałatka z jajkiem, która doda nam energii w ciągu dnia

sałatka z jajkiem
Tatiana Volgutova, Getty Images

Kiedy przychodzi czas postu, kusi nas, by podjadać między ustalonymi posiłkami. Aby nie chodzić głodnym, trzeba ustalić posiłki, w taki sposób by nas nasyciły, ale nie były obżarstwem. Dobrym sposobem jest przygotowanie sałatki z jajkiem, które będzie swego rodzaju zamiennikiem mięsa w tym dniu.

Sałatka z jajkiem i awokado jest idealna na postny dzień, gdyż dostarcza pełno tłuszczów, które zapełniają nasz brzuch i pomagają jasno myśleć w ciągu dnia. Można ją jeść za równo na śniadanie lub zabrać na lunch do pracy czy na uczelnię.

Sałatka z jajkiem i awokado

Sałatka z awokado i jajkiem to prawdziwa uczta na śniadanie! Jest sycąca i kremowa, dodatek ogórka dodaje świeżości całej kompozycji smaków.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki. Następnie pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski.
  • Awokado i ogórka pokrój w kostkę i dorzuć do jajka.
  • W osobnej miseczce zmieszaj majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość zmieszaj i polej składniki w misce. Zamieszaj wszystko łyżką i sprawdź, czy sałatka nie potrzebuje więcej soli lub czosnku.
sałatka z jajkiem
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Sałatka z jajkiem może być podawana z pieczywem lub krakersami. My polecamy podawać ją w wydrążonej skórce awokado, wygląda niezwykle efektownie!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Tatiana Volgutova, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli