Spis treści
Kiedy przychodzi czas postu, kusi nas, by podjadać między ustalonymi posiłkami. Aby nie chodzić głodnym, trzeba ustalić posiłki, w taki sposób by nas nasyciły, ale nie były obżarstwem. Dobrym sposobem jest przygotowanie sałatki z jajkiem, które będzie swego rodzaju zamiennikiem mięsa w tym dniu.
Sałatka z jajkiem i awokado jest idealna na postny dzień, gdyż dostarcza pełno tłuszczów, które zapełniają nasz brzuch i pomagają jasno myśleć w ciągu dnia. Można ją jeść za równo na śniadanie lub zabrać na lunch do pracy czy na uczelnię.
Sałatka z jajkiem i awokado
Składniki
na 2 porcje
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki. Następnie pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski.
- Awokado i ogórka pokrój w kostkę i dorzuć do jajka.
- W osobnej miseczce zmieszaj majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość zmieszaj i polej składniki w misce. Zamieszaj wszystko łyżką i sprawdź, czy sałatka nie potrzebuje więcej soli lub czosnku.
Sałatka z jajkiem może być podawana z pieczywem lub krakersami. My polecamy podawać ją w wydrążonej skórce awokado, wygląda niezwykle efektownie!
Zobacz także: