w

Po obiedzie zostały Ci naleśniki? Zrobisz z nich genialną ucztę

naleśniki
Woldee, Getty Images

Zrobiłaś pyszny obiad i Twoi bliscy są już najedzeni, ale jednocześnie na kuchennym blacie zostały jeszcze naleśniki? Co można z nich zrobić? Jak wykorzystać je w kreatywny sposób? Zaraz odpowiemy na te pytania!

Niezależnie od tego czy na obiad przygotowałaś krokiety, słodką ucztę naleśnikową z serem i owocami, czy zapiekane rulony na bazie naleśników z pysznym farszem, jeśli zostało Ci kilka naleśników, nie wyrzucaj ich. Będzie to ogromne marnotrastwo. Bo jak się okazuje, można je wykorzystać i to na kilka sposobów. Dzięki nim przygotujesz pyszny obiad na kolejny dzień.

Zanim jednak przejdziemy do pomysłów na wykorzystanie na pozór niepotrzebnych naleśników, muszę coś podkreślić. Po pierwsze, nie cierpię marnować jedzenia, ale to już wiesz. Po drugie, chyba zgodzisz się ze mną, że przygotowanie ciasta naleśnikowego i potem usmażenie pysznych placków, zajmuje sporo czasu i wymaga trochę pracy. Dlatego tym bardziej powinniśmy wykorzystać potencjał naleśników w 100%. Koniec z marnowaniem jedzenia!

Co zrobić z naleśników, które zostały po obiedzie?/źródło: peredniankina, Getty Images

Jak wykorzystać naleśniki, które zostały po obiedzie?

#1 Naleśnikowy makaron na słodko lub słono – pierwsza z propozycji jest mega prosta w przygotowaniu. Jednocześnie to prawdziwe niebo w gębie. Co więcej, dzięki temu, że możesz przygotować ją w wersji na słono i słodko, nigdy Ci się nie znudzi. Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to pokroić naleśniki, które zostały po obiedzie w cienkie paski. Tak, aby przypominały makaron. Następnie połącz go z ulubionym sosem i dodatkami. I to wszystko! Można zabierać się do jedzenia 🙂

#2 Naleśnikowe roladki na bogato – to kolejna kombinacja obiadowa, która często gości w moim domu. Tak naprawdę jest to świetny pomysł na obiad, kiedy w lodówce znajduje się sporo jedzenia po spotkaniu rodzinnym lub domówce. Zawijam wówczas w naleśniki ulubione składniki i po prostu je zapiekam przez chwilę w piekarniku. To jest genialne!

#3 Lasagne na bazie naleśników – placki naleśnikowe, które zostały po obiedzie, możesz wykorzystać również do przygotowania pysznej lasagne. Zamiast tradycyjnego makaronu w płatach, użyj po prostu naleśników. Nie dość, że nie zmarnujesz jedzenia, to przygotowanie lasagne w takiej wersji wymaga znacznie krótszego czasu pieczenia. Czego chcieć więcej?

Jak sama widzisz, istnieje wiele pomysłów, które pomogą Ci wykorzystać naleśniki do ostatniego placka. Nic się nie zmarnuje. Co więcej, przygotujesz kilka ciekawych i smacznych obiadów. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Zobacz także: Dziadowska zupa z tego, co akurat masz pod ręką. Na koniec miesiąca jak znalazł!

  • Miniatura:
  • Woldee, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani