w , ,

Zapiekanka z pieczoną kiełbasą. Wykorzystaj resztki z grilla

Zapiekanka z kiełbasą
pixelshot

Zapiekanka z pieczoną kiełbasą to genialny pomysł na wykorzystanie resztek, które z pewnością zostały po majówce. Zamiast wyrzucać żywność, lepiej przerobić ją na smaczny obiad. Będzie miłą odmianą dla typowo grillowanego mięsa, które zajadaliśmy przez ostatnie dni. Sprawdź poniżej jak się za to zabrać.

Ludzie mają w zwyczaju kupować zdecydowanie więcej jedzenia, niżeli faktycznie potrzebują. Po kończonej imprezie zostaje nam kupa żywności, którą trzeba zjeść „na już”, bo wkrótce się popsuje. Jeśli w lodówce została Ci rozpoczęta paczka kiełbasy, możesz ją zużyć do zapiekanki ziemniaczanej. Jest prosta w przygotowaniu, a większość składników powinno być w twojej kuchni.

Zapiekanka z kiełbasą
fot. khunkorn, kunkorn

Zapiekanka z kiełbasą to obiad à la czyszczenie lodówki

Co jak co, ale zapiekanka to zawsze dobry pomysł. Można ją zrobić na podstawie makaronu lub ziemniaków, a dodatki to najczęściej to, co znajdziecie w lodówce. Najlepiej robić ją pod koniec tygodnia gdy kończą nam się pomysły na posiłki i walczymy z tym, by nie zamówić gotowca ze sklepu. Łap przepis na genialne danie za grosze!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Świeże ziemniaczki, kiełbasa, warzywa i aromatyczny sos — te trzy składniki to podstawa udanej zapiekanki. Górę posyp serem, a nie będziesz się mógł oderwać od talerza.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy wodę i lekko je studzimy. Kiełbasę kroimy na talarki.
  • Cebulę siekamy na piórka, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dolewamy odrobinę oleju. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy gdy cebula będzie szklista. Warzywa lekko podsmażamy i ściągamy z ognia.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy wszystko trzepaczką, by składniki lekko się napuszyły.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, następnie kładziemy talarki kiełbasy i podsmażone warzywa. Polewamy połowa sosu, powtarzamy wszystkie warstwy, a samą górę posypujemy serem.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Już wiesz, jak wykorzystać resztki z grilla, które najprawdopodobniej wylądowałyby w koszu. Jedzenie trzeba szanować, gdyż wiele osób cierpi z powodu głodu, a sama żywność jest naprawdę droga. Wyrzucanie jedzenia to, to samo co wyrzucanie ciężko zarobionych pieniędzy. Pamiętaj o tym!

  • Miniatura:
  • pixelshot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli