Spis treści
Gdy lodówka świeci pustkami, a żołądek daje o sobie znać, zupa dziadowska powinna załatwić sprawę. Zupa to danie, w którym nie ma sztywnych zasad co do doboru składników. Tak naprawdę możesz wrzucić wszystko, co masz pod ręką, a ona i tak wyjdzie aromatyczna.
Podstawą udanego dania jest dobry wywar. Zachęcamy, by robić go na zapas, a następnie mrozić porcjami, w ten sposób będziesz miała go zawsze pod ręką. W ostateczności możesz go zastąpić kostką rosołową, wywar będzie smaczny, ale znacznie mniej zdrowy.
Dziadowska zupa to ratunek przed zmarnowaniem jedzenia, które leży w naszej lodówce od kilku dni. Pewne dodatki dobrze zagęszczą zupę, przez co stanie się treściwa i będzie napełniać nasz brzuch na wiele godzin. Poniżej znajdziesz przepis na zupę, jednak pamiętaj, że brak któregokolwiek składnika nie skreśla całego dania. Ze spokojem możesz go zastąpić czym innym.
Dziadowska zupa
Składniki
na 4 porcje
Sposób przygotowania
- Zacznij od podgrzania rosołu. Jeśli go nie masz, rozpuść w gorącej wodzie 1 kostkę rosołową i postaw garnek na palniku. Kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotuj, aż będą miękkie.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną w kostkę cebulkę. Dorzuć ją do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, tak by stała się chrupiąca. Dorzuć płatki szynki do zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dziadowska zupa robi się błyskawicznie! Naszym zdaniem dodatek podsmażanej szynki robi większość roboty w tym daniu. Takie chipsy z wędliny są niczym z najlepszej restauracji. Jeśli nie masz wędliny, możesz ją zamienić na boczek!
Zobacz także:
6 komentarze