w

Dziadowska zupa z tego, co akurat masz pod ręką. Na koniec miesiąca jak znalazł

Dziadowska zupa
kabVision, Getty Images

Gdy lodówka świeci pustkami, a żołądek daje o sobie znać, zupa dziadowska powinna załatwić sprawę. Zupa to danie, w którym nie ma sztywnych zasad co do doboru składników. Tak naprawdę możesz wrzucić wszystko, co masz pod ręką, a ona i tak wyjdzie aromatyczna.

Podstawą udanego dania jest dobry wywar. Zachęcamy, by robić go na zapas, a następnie mrozić porcjami, w ten sposób będziesz miała go zawsze pod ręką. W ostateczności możesz go zastąpić kostką rosołową, wywar będzie smaczny, ale znacznie mniej zdrowy.

Dziadowska zupa to ratunek przed zmarnowaniem jedzenia, które leży w naszej lodówce od kilku dni. Pewne dodatki dobrze zagęszczą zupę, przez co stanie się treściwa i będzie napełniać nasz brzuch na wiele godzin. Poniżej znajdziesz przepis na zupę, jednak pamiętaj, że brak któregokolwiek składnika nie skreśla całego dania. Ze spokojem możesz go zastąpić czym innym.

Dziadowska zupa

Zupa z tego, co masz w lodówce to coraz powszechniejsza praktyka, gdy nie masz czasu na zakupy lub chcesz wykorzystać wszystkie resztki.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Zacznij od podgrzania rosołu. Jeśli go nie masz, rozpuść w gorącej wodzie 1 kostkę rosołową i postaw garnek na palniku. Kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotuj, aż będą miękkie.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną w kostkę cebulkę. Dorzuć ją do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, tak by stała się chrupiąca. Dorzuć płatki szynki do zupy. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Jeśli masz odrobinę śmietany i mąki, możesz zabielić zupę, ale nie jest to konieczne.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dziadowska zupa robi się błyskawicznie! Naszym zdaniem dodatek podsmażanej szynki robi większość roboty w tym daniu. Takie chipsy z wędliny są niczym z najlepszej restauracji. Jeśli nie masz wędliny, możesz ją zamienić na boczek!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • kabVision, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    6 komentarze

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli