w ,

Wielkanocny baranek do koszyczka. Wiemy, jak go zrobić

wielkanocny baranek
Atide, Getty Images

W koszyczku ze święconką umieszczamy kilka ważnych symboli. Wielkanocny baranek to jeden z nich. I dziś podpowiem Ci, jak go zrobić samodzielnie. Sprawdzony przepis już czeka!

Jedną z tradycji świąt wielkanocnych jest poświęcenie w Wielką Sobotę świątecznego koszyczka z pokarmem. W środku można znaleźć m.in. jajka ugotowane na twardo, pisanki, chrzan, kawałek babki oraz kiełbasę. Oczywiście w koszyczku nie może zabraknąć również wielkanocnego baranka. Jest on w końcu symbolem Jezusa Chrystusa, który pokonał śmierć i zmartwychwstał.

Wielkanocny baranek – jak zrobić go samodzielnie?

Doskonale wiem, że baranka do koszyczka można kupić zarówno w postaci małej figurki na lata, jak i baranka z cukru. Dziś jednak chciałabym przekonać Cię do wypróbować zupełnie czegoś innego. Z dzisiejszym przepisem, zaledwie z kilku składników, zrobisz genialnego baranka wielkanocnego od podstaw. Do tego w jadalnym wydaniu!

To naprawdę bardzo proste zadanie. Oprócz składników, będziesz potrzebować jeszcze specjalistycznej formy do pieczenia. Ale myślę, że kiedy zobaczysz efekt końcowy, na jaki możesz liczyć, od razu zakupisz potrzebny gadżet.

Wielkanocny baranek do koszyczka

Z tym genialnym przepisem w tym roku zrobisz wielkanocnego baranka od postaw. Palce lizać!
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 50 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiania mąki przez sitko.
  • Następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia.
  • W osobnej misce łączymy ze sobą miękkie masło i cukier.
  • Po wyczerpaniu obu składników, zaczynamy dodawać partiami jajka.
  • Na koniec dodajemy miks mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Powstały miks przekładamy do specjalnej formy.
  • Przyszłe baranki wielkanocne pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
wielkanocny baranek
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Przygotowany w ten sposób baranek stanie się również świetną dekoracją świątecznego stołu. Możesz dodatkowo oprószyć go cukrem pudrem, zawiązać kokardkę dookoła szyi lub przystroić przy pomocy bukszpanu. Możliwości jest naprawdę wiele!

A jeśli szukasz więcej pomysłów na wielkanocne dania, przekąski i wypieki, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Znajdziesz u nas także wiele przydatnych trików, które pomogą Ci gruntownie wysprzątać cały dom przy pomocy kuchennych produktów. Twój dom na święta będzie lśnił czystością.

  • Miniatura:
  • Atide, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani