Spis treści
Robiąc jajecznicę zastanawiasz się co oznaczają białe nitki w jajku i czy można je jeść? Dziś rozwiejemy twoje wątpliwości.
Charakterystyczna biała wstążka przyczepiona do żółtka w wielu z nas wywołuje obrzydzenie i staramy się ją czym prędzej usunąć. Często nawet cała jajecznica ląduje w koszu. Jednak czy jest się czego obawiać i czym faktycznie powinniśmy się jej pozbywać.
Białe nitki w jajku
Białe nitki w jajku mimo że u wielu z nas wywołują niezbyt pozytywne odczucia, są czymś zupełnie naturalnym. Profesjonalnie nazywają się chalazą, choć potocznie nazywamy je nitkami, włóknami czy skrętkami. Jakkolwiek byśmy ich nie nazywali, białe nitki są niegroźne i są potrzebne tylko po to, aby żółtko utrzymywało się na środku jajka.
Chalaza świadczy o świeżości jajka
Idąc o krok dalej można stwierdzić, że chalaza nie powinna nas obrzydzać, a wręcz powinniśmy jej wypatrywać jako dobrego znaku. Okazuje się, że chalaza może nam powiedzieć jak świeże jest jajko. Jeśli nie ma jej wcale, świadczy to o tym, że jajko jest po prostu stare. Skrętki są jadalne, więc wcale nie trzeba ich usuwać po wybiciu jajka na patelnie.
Czy warto jadać jajka?
Jajka są bardzo ważne w naszej diecie i dostarczają nam wiele witamin i składników odżywczych. W jajkach znajdziemy; aminokwasy, żelazo, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. Według WHO powinno się spożywać ok. 10 jajek tygodniowo. Oczywiście najlepiej jest kupować jajka ekologiczne, które pozbawione są antybiotyków i hormonów, lub te od sprawdzonych, regionalnych sprzedawców.