Spis treści
Mogę sobie wyobrazić twoją frustrację, gdy stałaś godzinę przy patelni i smażyłaś ciasto na krokiety, po czym okazuje się, że zaczynają pękać przy zwijaniu. W takiej sytuacji ciężko mówić o udanym daniu, bo wysypujący się farsz to nic dobrego. Aby uniknąć kolejnej konfrontacji z problematycznym ciastem, wypróbuj ten przepis. Naleśniki wyją miękkie i elastyczne!
Przepis na naleśniki nie zawiera żadnego magicznego składnika, większość znajdzie je w swoich szufladach. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i gorącej wodzie, która swoiście skleja składniki i tworzy pewnego rodzaju kleik.
Naleśniki do krokietów
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników i miksuj do połączenia w gładką masę.
- Odstaw ciasto na pół godziny.
- Przygotuj patelnię o średnicy 24 cm. Dodaj odrobinę tłuszczu i smaż naleśniki na jasny złoty kolor. Nie mogą być zbyt rumiane, bo stracą swoją sprężystość.
Za grube placki dlatego pękają