w

Orzeźwiająca lemoniada z rabarbaru. Słodzone napoje pójdą w odstawkę

rimmabondarenko

Lemoniada z rabarbaru to kwaskowaty napój, który genialnie orzeźwia w upalne dni. Zazwyczaj podaje się ją z cytryną, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innych sezonowych owoców. Taki napój jest rozchwytywany podczas imprez w ogrodzie, więc jeśli jakąś planujesz, musisz koniecznie ją zrobić.

Lemoniada z rabarbaru to coś więcej niż smakowa woda

Jak wiemy, nawodnienie podczas upałów to najważniejsza rzecz, jaką możemy zrobić dla organizmu. brak płynów skutkuje bólami głowy, zmęczeniem i złym samopoczuciem. Osoby, które mają problem z piciem czystej wody, powinny robić smakowe lemoniady — będą o niebo zdrowsze od słodzonych napojów.

lemoniada z rabarbaru

Lemoniada z dodatkiem owocowego soku jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa. W zależności, jakich dodatków użyjemy, będzie w niej mnóstwo witamin i minerałów. Tytułowy rabarbar dostarczy solidnej dawki witaminy A, C, E, a także potas, kwas foliowy, błonnik, sód, żelazo i wapń.

Lemoniada z rabarbaru

Rześka lemoniada, której nie sposób odmówić w upalny dzień. Jest kwaskowata, więc jeśli wolisz słodsze napoje — dodaj trochę miodu.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 45 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 5-7 minut.
  • Kiedy rabarbar będzie miękki, zaczynamy nieco rozgniatać łodygi, by wydobyć więcej soku. Następnie płyn przecedzamy przez sito, by pozbyć się włókien rabarbaru. Kiedy przestygnie, dodajemy miód i mieszamy całość do połączenia, a następnie odstawiamy, aż wystygnie.
  • Z cytryn wyciskamy sok, dolewamy go do wody z rabarbarem. Mięte ugniatamy w rękach i dorzucamy do garnka.
  • Do dużego dzbanka wrzucamy lód i dolewamy lemoniadę. Ozdabiamy plasterkami cytryny i listkami mięty.
Zobacz
lemoniada lemoniada owocowa
Ocena:
(1 głos)

Dodatki do lemoniady

Najlepsza lemoniada to ta nie dosłodzona, ale rozumiemy, że smak może być nieco zbyt kwaśny, dlatego warto dodać jakiegoś zdrowego słodzika. Najbardziej naturalnie wypada miód, ale może być to też ksylitol lub stewia.

Do takiej lemoniady można dorzucić sporo dodatków w postaci owoców. Genialnie będą pasować truskawki i posiekany arbuz, które dodatkowo dosłodzą napój. Arbuz sam w sobie składa się głównie z wody, więc tym bardziej podbije wartość napoju.

  • Miniatura:
  • rimmabondarenko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli