Spis treści
Lemoniada z rabarbaru to kwaskowaty napój, który genialnie orzeźwia w upalne dni. Zazwyczaj podaje się ją z cytryną, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innych sezonowych owoców. Taki napój jest rozchwytywany podczas imprez w ogrodzie, więc jeśli jakąś planujesz, musisz koniecznie ją zrobić.
Lemoniada z rabarbaru to coś więcej niż smakowa woda
Jak wiemy, nawodnienie podczas upałów to najważniejsza rzecz, jaką możemy zrobić dla organizmu. brak płynów skutkuje bólami głowy, zmęczeniem i złym samopoczuciem. Osoby, które mają problem z piciem czystej wody, powinny robić smakowe lemoniady — będą o niebo zdrowsze od słodzonych napojów.
Lemoniada z dodatkiem owocowego soku jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa. W zależności, jakich dodatków użyjemy, będzie w niej mnóstwo witamin i minerałów. Tytułowy rabarbar dostarczy solidnej dawki witaminy A, C, E, a także potas, kwas foliowy, błonnik, sód, żelazo i wapń.
Lemoniada z rabarbaru
Sposób przygotowania
- Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 5-7 minut.
- Kiedy rabarbar będzie miękki, zaczynamy nieco rozgniatać łodygi, by wydobyć więcej soku. Następnie płyn przecedzamy przez sito, by pozbyć się włókien rabarbaru. Kiedy przestygnie, dodajemy miód i mieszamy całość do połączenia, a następnie odstawiamy, aż wystygnie.
- Z cytryn wyciskamy sok, dolewamy go do wody z rabarbarem. Mięte ugniatamy w rękach i dorzucamy do garnka.
- Do dużego dzbanka wrzucamy lód i dolewamy lemoniadę. Ozdabiamy plasterkami cytryny i listkami mięty.
Dodatki do lemoniady
Najlepsza lemoniada to ta nie dosłodzona, ale rozumiemy, że smak może być nieco zbyt kwaśny, dlatego warto dodać jakiegoś zdrowego słodzika. Najbardziej naturalnie wypada miód, ale może być to też ksylitol lub stewia.
Do takiej lemoniady można dorzucić sporo dodatków w postaci owoców. Genialnie będą pasować truskawki i posiekany arbuz, które dodatkowo dosłodzą napój. Arbuz sam w sobie składa się głównie z wody, więc tym bardziej podbije wartość napoju.