Spis treści
Zupa serowa to popularne zimowe danie, które potrafi porządnie rozgrzać i nasycić. W tym przepisie lekko modyfikujemy skład i dodajemy usmażone mięso mielone. To połączenie to istne niebo w gębie!
Poza serem i mięsem mielonym mamy wyczuwalny głęboki smak pora i przypraw. Robi się ją ekspresowo, nie trzeba też żadnych specjalnych umiejętności w przygotowaniu. Zupa zyskuje na smaku po kilku godzinach, więc warto przygotować zapas na kolejne dni. To co, skusisz się?
Zupa serowa z mięsem mielonym
Sposób przygotowania
- Pora myjemy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Następnie dorzucamy mięso i podsmażamy do brązowego koloru.
- Por ląduje w garnku z mięsem, nakrywamy całość i podduszamy aż por będzie miękki. Dolewamy bulion warzywny i serki topione, a następnie mieszamy, aż się rozpuszczą.
- Śmietanę hartujemy i dolewamy do zupy. Na sam koniec dorzucamy pieprz, gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny i sól.
- Podajemy gorącą zupę z dodatkiem pieczywa lub grzankami.
Składniki
na 5 porcji
- 3 szklanka bulion warzywny
- 400 g mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
- 300 g serek topiony
- 2 sztuka por (biała część)
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 1 opakowanie śmietana 18%
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/3 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczka skórka z cytryny
- sól
Jeden komentarz