Spis treści
Przygotowuję pastę jajeczną, kiedy naprawdę nie mam pomysłu na ciekawą kolację dla całej rodziny. Robi się ja bardzo szybko, jest smaczna i nie wymaga prawie żadnych umiejętności kuchennych, więc poradzi sobie z nią nawet największy amator. Zrobisz jej więcej na kolację i będziesz mogła ją zjeść również następnego dnia na śniadanie!
Kiedy kanapki z serem i szynką zaczynają nudzić, a w sklepie brak dobrych warzyw, trzeba myśleć o innych dodatkach do pieczywa. Z pomocą przychodzi pasta jajeczna, której wykonanie zajmie nam dosłownie 5 minut (nie licząc gotowania jajek)! Nie bój się, że będzie mdła, dorzucimy do niej kilka smakowitych dodatków, które nadadzą całego charakteru. Są to podstawowe składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź jak ją wykonać!
Pasta jajeczna ze słonecznikiem i ogórkami
Składniki
na 4 porcje
- 4 jajko (na twardo)
- 5 szt korniszony (z dodatkiem chilli)
- 2 łyżka słonecznik
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Jajka na twardo obierz ze skorupki i wrzuć do kielicha blendera. Słonecznik wrzuć na suchą patelnię i podsmaż, aż będzie rumiany, a następnie dosyp do blendera. Dolej oliwę i dosyp trochę soli i pieprzu, a następnie zblenduj całość na gładką masę.
- Gotową masę wrzucamy do miseczki. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek i pokrojone ogórki z zalewy octowej. Mieszamy całość, by ogórki zatopiły się w jajku. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Wykorzystaj przepis na pastę jajeczną już dziś! Każdy z jej składników dostarcza innych wartości odżywczych do twojego organizmu. Ziarna słonecznika to zdrowe tłuszcze, a jajko dostarcza sporo białka. Do tego szczypiorek i ogórki z mnóstwem witaminy C.
Pasta jajeczna to tylko jedna z awaryjnych opcji na kolacje! Zobacz również inne przepisy na naszej stronie:
Jeden komentarz