Kolacja to ostatni posiłek po pracowitym dniu, często ją pomijamy lub zwyczajnie jemy to, co mamy pod ręką nie patrząc na kalorykę czy ciężkość dania. Jeśli chcesz zadbać o linię, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami odżywania dotyczącymi ostatniego posiłku.
Co jeść na kolacje, by nie podjadać w nocy?
Zdarzyło Ci się obudzić w ciągu nocy i poczuć prawdziwy, wilczy głód? To oznaka, że ostatni posiłek nie był odżywczy i ciało domaga się pokarmu. Jeśli przyzwyczaimy ciało do takiego nocnego podjadania, będziemy się budzić regularnie, a głód nie pozwoli nam zasnąć.

Kolacja powinna być lekkostrawna, ale zarazem sycąca i odżywcza. Nic tak nie męczy, jak sen z pełnym brzuchem, który musi intensywnie trawić ciężkie jedzenie. Kolacja powinna nastąpić 2/3 godziny przed snem, a jedzenie po 18 nie sprawi, że magicznie kalorie zaczną się mnożyć! Ten mit jest często powielany przez niedoświadczone osoby, jednak nie ma nic wspólnego z rzeczywistością!
Propozycje produktów, które warto jeść na kolacje:
- Produkty wysokobiałkowe o niskiej zawartości tłuszczu: jogurty, twarogi, chude mięso (ryby, indyk) oraz jajka. Każdy z nich można przygotować na wiele sposobów. Białko jest niesamowicie ważne w diecie redukcyjnej, gdyż to właśnie ono sprawia, że czujemy się nasyceni.
- Pełnoziarniste pieczywo i makarony to znacznie zdrowsza propozycja od tradycyjnych pszennych wypieków. Jeśli spożywamy te produkty na kolacje, ograniczmy je do tego, by były jedynie dodatkiem, a nie głównym daniem
- Warzywa w każdej postaci — najlepsze to te na surowo lub gotowane. Są pełne błonnika, wspomagają prace układu pokarmowego, w tym jelit, a te są nazywane „drugim mózgiem”.
- Dobre nawodnienie przed snem to podstawa! Nasze ciało przez kilka godzin zostaje odcięte od wody, więc dobrze dostarczyć zapas, który zaspokoi pragnienie w ciągu nocy.
Czego lepiej nie jeść na kolację?
- smażone potrawy, frytki i mięso
- dania instant, mrożonki i wysoko przetworzona żywność
- słodkie wypieki
- napoje gazowane, soki
Nasze propozycje:
Jeden komentarz