Spis treści
Kotlety ziemniaczane z mięsnym nadzieniem są czymś pomiędzy kartaczem a de volaille. Zawierają ziemniaki i nadzienie z kurczaka, ale zamiast gotowania, smażymy je na oleju. Aby je przygotować, wystarczy zaledwie kilka składników!
Te kotlety to genialny pomysł na zużycie wczorajszych ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Nic się nie zmarnuje, obiad wyjdzie naprawdę pyszny, a ty wiele się nie napracujesz. Podawaj je z sosem pieczarkowym lub sałatką z kiszonej kapusty, która swoją kwaskowatością przełamie smak delikatnych kotletów.
Kotlety ziemniaczane z mięsem
Składniki
na 8 kotletów
- 700 g ziemniaki (ugotowane)
- 2 jajko
- 130 g mąka pszenna
- 1/2 łyżeczka sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 filet z kurczaka
- 4 łyżka passata pomidorowa
- 2 łyżka natka pietruszki
- 1 garść ser żółty
- bułka tarta (do panierowania)
Sposób przygotowania
- Ziemniaki podgrzewamy na patelni z odrobiną wody, by stały się bardziej plastyczne. Dosypujemy mąkę i jajka, a następnie ugniatamy całość na gładką masę.
- Kurczaka kroimy na drobne kawałki, dodajemy sól i pieprz, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy passatę i mieszamy, a następnie odstawiamy kurczaka na bok.
- Natkę pietruszki siekamy drobno i dorzucamy do mięsa. Do masy również zetrzyj ser żółty.
- Bierzemy porcje ziemniaków i rozpłaszczamy i na środek dodajemy odrobinę farszu, a następnie zawijamy ciasno ziemniaki, by farsz nie wypadł ze środka.
- Kotlety panierujemy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Jestem pewna, że takim obiadem nikt nie pogardzi, ja sama robię się głodna, gdy tylko pomyśle o tych pysznych kotletach! Kotlety ziemniaczane z mięsnym nadzieniem to strzał w dziesiątkę! Jeśli chcesz, by farsz był jeszcze lepszy, wykorzystaj poniższy przepis na szarpane mięso kurczaka. Nikt mu się nie oprze!
Zobacz także:
Jeden komentarz