w ,

Kotlety ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Ciekawe rozwiązanie na obiad

Dontstop, Getty Images Signature

Kotlety ziemniaczane z mięsnym nadzieniem są czymś pomiędzy kartaczem a de volaille. Zawierają ziemniaki i nadzienie z kurczaka, ale zamiast gotowania, smażymy je na oleju. Aby je przygotować, wystarczy zaledwie kilka składników!

Te kotlety to genialny pomysł na zużycie wczorajszych ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Nic się nie zmarnuje, obiad wyjdzie naprawdę pyszny, a ty wiele się nie napracujesz. Podawaj je z sosem pieczarkowym lub sałatką z kiszonej kapusty, która swoją kwaskowatością przełamie smak delikatnych kotletów.

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Kotleciki mogą delikatnie przypominać kartacze, ale różnią sie nadzieniem i sposobem przygotowanie. Nie mniej są w dalszym ciągu pyszne!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 8 kotletów

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki podgrzewamy na patelni z odrobiną wody, by stały się bardziej plastyczne. Dosypujemy mąkę i jajka, a następnie ugniatamy całość na gładką masę.
  • Kurczaka kroimy na drobne kawałki, dodajemy sól i pieprz, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy passatę i mieszamy, a następnie odstawiamy kurczaka na bok.
  • Natkę pietruszki siekamy drobno i dorzucamy do mięsa. Do masy również zetrzyj ser żółty.
  • Bierzemy porcje ziemniaków i rozpłaszczamy i na środek dodajemy odrobinę farszu, a następnie zawijamy ciasno ziemniaki, by farsz nie wypadł ze środka.
  • Kotlety panierujemy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jestem pewna, że takim obiadem nikt nie pogardzi, ja sama robię się głodna, gdy tylko pomyśle o tych pysznych kotletach! Kotlety ziemniaczane z mięsnym nadzieniem to strzał w dziesiątkę! Jeśli chcesz, by farsz był jeszcze lepszy, wykorzystaj poniższy przepis na szarpane mięso kurczaka. Nikt mu się nie oprze!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Dontstop, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli