Spis treści
Choć mięso stanowi główny element naszej diety, warto czasami z niego zrezygnować i zjeść coś innego. Dziś proponujemy wam kotlety ziemniaczane z ryżem. To genialny pomysł na piątkowy obiad, gdyż wielu pości tego dnia lub po prostu urozmaicenie w diecie, by nie jeść cały czas tego samego.
Jeśli nigdy nie robiłaś kotletów z ziemniaków, dziś musi nastąpić ten pierwszy raz. Ziemniaki stanowią bazę kotlecików, ale to dodatki nadają im charakteru. Nie trzeba ich dużo, możesz je również zamienić na swoje ulubione dodatki, ważne by nie były mokre. Takie mogą rozwodnić masę, a w konsekwencji kotleciki będą się rozpadać.
Kotleciki możesz podawać polane sosem, my polecamy grzybowy lub mięsny. Z reguły dobry sos to ratunek dla mdłego dania, gdyż zamaskuje to, co trzeba. Nadaje również kremowej konsystencji i łączy wszystkie składniki. Jeśli danie nie wyszło takie, jak oczekiwałaś, zalej je dobrym sosem!
Kotlety ziemniaczane
Składniki
na 6 porcji
Sposób przygotowania
- Zacznij od ugotowania ryżu na miękko. Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu, w tym samym czasie co ryż, ugotuj ziemniaki.
- Pieczarki oraz cebule posiekaj i podsmaż na patelni z odrobiną masła. Wrzuć je do miski, dodaj potłuczone ziemniaki, ryż, śmietanę, jajko oraz mąkę. Zagnieć całość na jednolitą masę, dodaj przyprawy i ponownie zagnieć.
- Na talerzyk wsyp bułkę tartą, a z masy uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z każdej strony.
- Podawaj z dodatkiem sosu lub sałatki.
Kotlety ziemniaczane mogą poleżeć w lodówce nawet kilka dni, więc obiad na resztę weekendu będziesz mieć z głowy. Możesz za to podawać je z innymi dodatkami, proponujemy sałatkę i sos myśliwski.
Zobacz także: