w , , ,

Kotlety ziemniaczane z dodatkami. Pyszny obiad bez grama mięsa

Kotlety ziemniaczane
Maria kitchen, Getty Images

Choć mięso stanowi główny element naszej diety, warto czasami z niego zrezygnować i zjeść coś innego. Dziś proponujemy wam kotlety ziemniaczane z ryżem. To genialny pomysł na piątkowy obiad, gdyż wielu pości tego dnia lub po prostu urozmaicenie w diecie, by nie jeść cały czas tego samego.

Jeśli nigdy nie robiłaś kotletów z ziemniaków, dziś musi nastąpić ten pierwszy raz. Ziemniaki stanowią bazę kotlecików, ale to dodatki nadają im charakteru. Nie trzeba ich dużo, możesz je również zamienić na swoje ulubione dodatki, ważne by nie były mokre. Takie mogą rozwodnić masę, a w konsekwencji kotleciki będą się rozpadać.

Kotleciki możesz podawać polane sosem, my polecamy grzybowy lub mięsny. Z reguły dobry sos to ratunek dla mdłego dania, gdyż zamaskuje to, co trzeba. Nadaje również kremowej konsystencji i łączy wszystkie składniki. Jeśli danie nie wyszło takie, jak oczekiwałaś, zalej je dobrym sosem!

Kotlety ziemniaczane

Kotleciki z ziemniaków to dobry sposób na zużycie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu. Nie warto ich wyrzucać, gdyż można je wykorzystać na kilka sposobów.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 35 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Zacznij od ugotowania ryżu na miękko. Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu, w tym samym czasie co ryż, ugotuj ziemniaki.
  • Pieczarki oraz cebule posiekaj i podsmaż na patelni z odrobiną masła. Wrzuć je do miski, dodaj potłuczone ziemniaki, ryż, śmietanę, jajko oraz mąkę. Zagnieć całość na jednolitą masę, dodaj przyprawy i ponownie zagnieć.
  • Na talerzyk wsyp bułkę tartą, a z masy uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z każdej strony.
  • Podawaj z dodatkiem sosu lub sałatki.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Kotlety ziemniaczane mogą poleżeć w lodówce nawet kilka dni, więc obiad na resztę weekendu będziesz mieć z głowy. Możesz za to podawać je z innymi dodatkami, proponujemy sałatkę i sos myśliwski.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Maria kitchen, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli