w , ,

Karkówka z warzywami bez konieczności marynowania

Karkówka z warzywami
NoirChocolate, Getty Images

Karkówka z warzywami kojarzy mi się głównie z sezonem grillowym, gdzie zajadamy ją praktycznie co tydzień. Jest niezwykle prosta w wykonaniu, a kiedy wrzucimy ją na ruszt, nie trzeba jej zbytnio pilnować. Co prawda na grilla jeszcze za wcześnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją w nieco inny sposób. Tym razem zrezygnujemy z marynaty i postawimy na nieco inne rozwiązanie.

Karkówka z warzywami nie tylko na majówkę

Karkówka z warzywami
karkówka/ fot. witoldkr1, Getty Images

Przyjęło się, że wieprzowina musi być odpowiednio zamarynowana, w innym wypadku jesteśmy w stanie wydobyć z niej minimum potencjału. Naszym zdaniem wystarczy odpowiednio ją doprawić i bardzo powoli podgrzewać, a tym sposobem mięso uwolni wszystkie aromaty.

Mięso najlepiej podawać w towarzystwie pieczonych warzyw. Dodadzą urozmaicenia na talerzu, przełamią smak aromatycznego mięsa i dostarczą niezbędnych witamin. Jeśli nie jesteś w stanie kupić świeżych warzyw, możesz użyć gotowej mieszanki z zamrażarki lub połączyć kilka ulubionych mrożonek.

Soczysta karkówka z warzywami

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Łap przepis na karkówkę!
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Karkówkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na plasterki.
  • W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, a następnie nacieramy plastry karkówki.
  • Musimy obsmażyć każdy plaster karkówki, by zamknąć cały smak wewnątrz mięsa. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kilka plastrów i obsmażamy każdą stronę po minucie. Następnie ściągamy mięso na talerz.
  • Do naczynia żaroodpornego wrzucamy mieszankę warzyw. Na to kładziemy plasterki karkówki i posypujemy pietruszką. Całość zalewamy bulionem. Nakrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia możemy odkryć naczynie i podpiec mięso z góry.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Karczek ma bardzo charakterystyczną strukturę, gdyż jest poprzecinany zrostami tłuszczu. Ten jak wiemy, jest nośnikiem smaku i dodatkowo dopieszcza nasze mięso. Karkówka z warzywami na twoim stole zrobi furorę jeszcze przed sezonem grillowym.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • NoirChocolate, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli