Spis treści
Karkówka z warzywami kojarzy mi się głównie z sezonem grillowym, gdzie zajadamy ją praktycznie co tydzień. Jest niezwykle prosta w wykonaniu, a kiedy wrzucimy ją na ruszt, nie trzeba jej zbytnio pilnować. Co prawda na grilla jeszcze za wcześnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją w nieco inny sposób. Tym razem zrezygnujemy z marynaty i postawimy na nieco inne rozwiązanie.
Karkówka z warzywami nie tylko na majówkę
Przyjęło się, że wieprzowina musi być odpowiednio zamarynowana, w innym wypadku jesteśmy w stanie wydobyć z niej minimum potencjału. Naszym zdaniem wystarczy odpowiednio ją doprawić i bardzo powoli podgrzewać, a tym sposobem mięso uwolni wszystkie aromaty.
Mięso najlepiej podawać w towarzystwie pieczonych warzyw. Dodadzą urozmaicenia na talerzu, przełamią smak aromatycznego mięsa i dostarczą niezbędnych witamin. Jeśli nie jesteś w stanie kupić świeżych warzyw, możesz użyć gotowej mieszanki z zamrażarki lub połączyć kilka ulubionych mrożonek.
Soczysta karkówka z warzywami
Składniki
na 5 porcji
- 500 g karkówka
- 1 opk. warzywa (mrożone - najlepiej brokuł, marchew, por, papryka, cukinia)
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 szczypta pieprz cayenne
- 100 ml bulion
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Karkówkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na plasterki.
- W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, a następnie nacieramy plastry karkówki.
- Musimy obsmażyć każdy plaster karkówki, by zamknąć cały smak wewnątrz mięsa. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kilka plastrów i obsmażamy każdą stronę po minucie. Następnie ściągamy mięso na talerz.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucamy mieszankę warzyw. Na to kładziemy plasterki karkówki i posypujemy pietruszką. Całość zalewamy bulionem. Nakrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia możemy odkryć naczynie i podpiec mięso z góry.
Karczek ma bardzo charakterystyczną strukturę, gdyż jest poprzecinany zrostami tłuszczu. Ten jak wiemy, jest nośnikiem smaku i dodatkowo dopieszcza nasze mięso. Karkówka z warzywami na twoim stole zrobi furorę jeszcze przed sezonem grillowym.
Zobacz także:
2 komentarzy