w

Bigos Karola Okrasy bez grama kiełbasy. Jak go zrobić?

bigos karola okrasy
-lvinst-, Getty Images

Dziś dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić genialny bigos Karola Okrasy z dorszem w roli głównej. Będzie się działo!

Kiedy myślisz o bigosie, pewnie jako jeden z głównych składników wymieniłabyś kiełbasę. Mogłoby się wręcz wydawać, że jest to niezastąpiony element polskiego dania. I właśnie określenie mogłoby się wydawać jest tutaj kluczowe.

Już za moment przekonasz się, że można przygotować genialny bigos bez grama kiełbasy. W roli głównej wystąpi zupełnie inny produkt, który na pozór w ogóle nie kojarzy się z tym daniem.

Genialny bigos Karola Okrasy na bazie dorsza

Podczas mojej ostatniej wizyty u dobrej znajomej Ani, zostałam poczęstowana oryginalnym bigosem. Moja koleżanka już na samym starcie uprzedziła mnie, że będzie to coś innego, ale jednocześnie mega pysznego. I muszę przyznać, że miała rację w 100%.

Bigos rybny wg przepisu Karola Okrasy po prostu wymiata. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze jego przygotowanie nie powinno sprawić Ci trudności. Co więcej, wykorzystując ten przepis na pewno zaskoczysz pozytywnie swoich gości. Będzie to swego rodzaju powiew świeżości w każdej kuchni. A takich przepisów po prostu nie można przeoczyć. W końcu to prawdziwe perełki kulinarne, które w razie potrzeby pomogą przygotować nam kulinarną ucztę dla podniebienia.

Bigos rybny Karola Okrasy

Takiego bigosu jeszcze nie jadłaś. Nie znajdziesz tu kiełbasy, ale w zamian będziesz cieszyć się genialnym smakiem dorsza.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 40 min.

Składniki

na 4 porcje

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od oczyszczenia ryby ze skóry.
  • Następnie kroimy dorsza na mniejsze kawałki. Po czym go solimy i oprószamy delikatnie mąką.
  • Na koniec podsmażamy rybę z każdej strony na złocisty kolor.
  • Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
  • Po chwili dodajemy do niej odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Powstałą mieszankę dusimy przez kilka minut.
  • Następnie dodajemy kolejne składniki, a mianowicie: wodę, masło, suszoną żurawinę, pieprz oraz majeranek.
  • W międzyczasie siekamy drobno papryczkę, po czym wrzucamy ją na patelnię.
  • Nie zapomnij dodać do całości również sparzonej wcześniej skórki z cytryny oraz miodu.
  • Podsmażonego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy również mieszankę z patelni.
  • Całość zapiekamy w piekarniku ok. 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "termoobieg".
  • Smacznego!
bigos karola okrasy
Zobacz
Przepis od: Karol Okrasa
Ocena:
(głosy: 4 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wypróbujesz w swojej kuchni ciekawą wariację bigosową? Moim zdaniem to bardzo interesująca, a zarazem pyszna alternatywa. Dzięki niej do Twojej kuchni na pewno nie zawita nuda. Czego chcieć więcej?

Zobacz także: Sałatka jarzynowa Karola Okrasy będzie królować na świątecznym stole!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani