Spis treści
Dziś dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób zrobić genialny bigos Karola Okrasy z dorszem w roli głównej. Będzie się działo!
Kiedy myślisz o bigosie, pewnie jako jeden z głównych składników wymieniłabyś kiełbasę. Mogłoby się wręcz wydawać, że jest to niezastąpiony element polskiego dania. I właśnie określenie mogłoby się wydawać jest tutaj kluczowe.
Już za moment przekonasz się, że można przygotować genialny bigos bez grama kiełbasy. W roli głównej wystąpi zupełnie inny produkt, który na pozór w ogóle nie kojarzy się z tym daniem.
Genialny bigos Karola Okrasy na bazie dorsza
Podczas mojej ostatniej wizyty u dobrej znajomej Ani, zostałam poczęstowana oryginalnym bigosem. Moja koleżanka już na samym starcie uprzedziła mnie, że będzie to coś innego, ale jednocześnie mega pysznego. I muszę przyznać, że miała rację w 100%.
Bigos rybny wg przepisu Karola Okrasy po prostu wymiata. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze jego przygotowanie nie powinno sprawić Ci trudności. Co więcej, wykorzystując ten przepis na pewno zaskoczysz pozytywnie swoich gości. Będzie to swego rodzaju powiew świeżości w każdej kuchni. A takich przepisów po prostu nie można przeoczyć. W końcu to prawdziwe perełki kulinarne, które w razie potrzeby pomogą przygotować nam kulinarną ucztę dla podniebienia.
Bigos rybny Karola Okrasy
Składniki
na 4 porcje
- 1 kg dorsz (filet)
- 500 g kapusta (kiszona )
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 szt. cytryna
- 200 ml woda
- 2 łyżki żurawina (suszona )
- 4 g grzyby suszone
- 1 łyżka majeranek
- 3 szt. ziele angielskie
- 3 szt. liść laurowy
- 3 łyżki mąka pszenna
- 150 g masło
- 50 ml olej
- 1 łyżka miód
- 1 szt. papryczka chili (czerwona)
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz biały
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od oczyszczenia ryby ze skóry.
- Następnie kroimy dorsza na mniejsze kawałki. Po czym go solimy i oprószamy delikatnie mąką.
- Na koniec podsmażamy rybę z każdej strony na złocisty kolor.
- Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
- Po chwili dodajemy do niej odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Powstałą mieszankę dusimy przez kilka minut.
- Następnie dodajemy kolejne składniki, a mianowicie: wodę, masło, suszoną żurawinę, pieprz oraz majeranek.
- W międzyczasie siekamy drobno papryczkę, po czym wrzucamy ją na patelnię.
- Nie zapomnij dodać do całości również sparzonej wcześniej skórki z cytryny oraz miodu.
- Podsmażonego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy również mieszankę z patelni.
- Całość zapiekamy w piekarniku ok. 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "termoobieg".
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wypróbujesz w swojej kuchni ciekawą wariację bigosową? Moim zdaniem to bardzo interesująca, a zarazem pyszna alternatywa. Dzięki niej do Twojej kuchni na pewno nie zawita nuda. Czego chcieć więcej?
Zobacz także: Sałatka jarzynowa Karola Okrasy będzie królować na świątecznym stole!
Jeden komentarz