Spis treści
Czy próbowałaś kiedyś ukręcić domowy majonez? Choć każdy straszy nas przed tym jakie to trudne, wcale takie nie jest. Wystarczy trochę cierpliwości i odpowiednie proporcje by jajeczny sos wyszedł wręcz idealnie.
Ceny majonezu ostatnio poszybowały w górę. Za duży słoik tego przysmaku zaczyna się od 15 złotych, gdzie jeszcze kilka lat temu, można go było nabyć za 7-8 złotych. W okresie wielkanocnym używamy go na potęgę i gdyby nagle go zabrakło, wiele dań staje się niekompletnych. W takich sytuacjach przydaje się umiejętność robienia domowego majonezu.
Przygotowanie domowego majonezu bywa czasami ryzykowne, gdyż podczas ucierania jajka mogą się zwarzyć, jeśli zbyt szybko dodajemy olej. Ważne jest, by robić to delikatnie i z wyczuciem, pośpiech będzie gwarancją nieudanego sosu. Aby ukręcić idealny domowy majonez poza żółtkami, musisz do niego dodać całe jajko. Ubite białko spulchni jajeczną masę i zmniejsza ryzyko ścięcia się produktu.
Majonez z całym jajkiem
Składniki
na 1 słoik
- 350 ml olej rzepakowy
- 2 jajko
- 1 łyżeczka musztarda
- 1 łyżka ocet winny (z białego wina lub octu jabłkowego)
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta cukier
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki ogrzej przed przygotowaniem, muszą mieć temperaturę pokojową.
- Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj musztardę, ocet i przyprawy. Całość wymieszaj trzepaczką, by połączyć jajka z resztą składników.
- Do naczynia wstaw blender ręczny, tak by dotykał dna. Zacznij ucierać majonez i powoli odrywaj blender od dna, Kiedy masa zacznie gęstnieć, dolewaj cienkim strumykiem olej rzepakowy. Ruszaj blenderem góra-dół, a po kilku minutach majonez będzie gotowy.
Pyszny domowy majonez będzie idealnie komponował się z jajkami i sałatkami na świątecznym stole. Jeśli go zabraknie, będziesz mogła go dorobić w kilka chwil. Domowy majonez ma to do siebie, że można kontrolować ilość dodanych przypraw. Jeśli lubisz nieoczywiste kombinacje, dorzuć płatki chilli czy suszone zioła, sos będzie jeszcze lepszy.
Zobacz także:
Jeden komentarz