w ,

Jak ukręcić domowy majonez, by się nie zwarzył? Same żółtka nie wystarczą

ukręcić domowy majonez
kuppa_rock, Getty Images

Czy próbowałaś kiedyś ukręcić domowy majonez? Choć każdy straszy nas przed tym jakie to trudne, wcale takie nie jest. Wystarczy trochę cierpliwości i odpowiednie proporcje by jajeczny sos wyszedł wręcz idealnie.

Ceny majonezu ostatnio poszybowały w górę. Za duży słoik tego przysmaku zaczyna się od 15 złotych, gdzie jeszcze kilka lat temu, można go było nabyć za 7-8 złotych. W okresie wielkanocnym używamy go na potęgę i gdyby nagle go zabrakło, wiele dań staje się niekompletnych. W takich sytuacjach przydaje się umiejętność robienia domowego majonezu.

Przygotowanie domowego majonezu bywa czasami ryzykowne, gdyż podczas ucierania jajka mogą się zwarzyć, jeśli zbyt szybko dodajemy olej. Ważne jest, by robić to delikatnie i z wyczuciem, pośpiech będzie gwarancją nieudanego sosu. Aby ukręcić idealny domowy majonez poza żółtkami, musisz do niego dodać całe jajko. Ubite białko spulchni jajeczną masę i zmniejsza ryzyko ścięcia się produktu.

Majonez z całym jajkiem

Najważniejsze byś się nie śpieszyła, wszystko musi być powolne, by nie dopuścić do zwarzenia produktu.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Składniki

na 1 słoik

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki ogrzej przed przygotowaniem, muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj musztardę, ocet i przyprawy. Całość wymieszaj trzepaczką, by połączyć jajka z resztą składników.
  • Do naczynia wstaw blender ręczny, tak by dotykał dna. Zacznij ucierać majonez i powoli odrywaj blender od dna, Kiedy masa zacznie gęstnieć, dolewaj cienkim strumykiem olej rzepakowy. Ruszaj blenderem góra-dół, a po kilku minutach majonez będzie gotowy.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Pyszny domowy majonez będzie idealnie komponował się z jajkami i sałatkami na świątecznym stole. Jeśli go zabraknie, będziesz mogła go dorobić w kilka chwil. Domowy majonez ma to do siebie, że można kontrolować ilość dodanych przypraw. Jeśli lubisz nieoczywiste kombinacje, dorzuć płatki chilli czy suszone zioła, sos będzie jeszcze lepszy.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • kuppa_rock, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli