Spis treści
Mimo że pogoda za oknem jest cudownie słoneczna, w dalszym ciągu można porządnie zmarznąć a jedyny ratunek po wejściu do domu to węgierska zupa z kiełbasą. Ma kilka składników, które w połączeniu dają genialne połączenie smaków. Jesteś ciekawa jak ją zrobić? Sprawdź!
Sekretem smaku tego dania jest dodatek kiełbasy chorizo i dużej ilości czosnku. Chorizo to hiszpańska kiełbasa wieprzowa o charakterystycznym bordowym kolorze i pikantnym smaku. Ma wielu fanów, jak i przeciwników, głównie ze względu na charakterystyczny smak. Niewielki dodatek kiełbasy może zmienić całe danie, więc należy dodawać ją w małych ilościach i próbować.
Drugim ważnym elementem jest duża ilość czosnku, tego raczej nie trzeba przedstawiać, gdyż dodajemy go do większości potraw w naszej kuchni. Jeśli nie lubisz aż tak intensywnego smaku, użyj go nieco mniej niż w przepisie, lub wręcz przeciwnie, dodaj go więcej.
Zupa węgierska z chorizo
Składniki
na 6 porcji
- 150 g kiełbasa chorizo
- 500 g wołowina
- 65 ml wino białe
- 2,5 l bulion
- 2 łyżka koncentrat pomidorowy
- 200 g papryka czerwona
- 350 g ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- 100 g cebula
- główka czosnek
- 100 g soczewica
- 2 liść laurowy
- 5 ziele angielskie
- 1/2 łyżeczka papryka wędzona
- 1 łyżeczka tymianek suszony
- 1/2 łyżeczka papryka ostra mielona
- 1/2 łyżeczka kurkuma
- 1 szczypta chilli płatki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy. Kiełbasę wykładamy na talerz i w tym samym garnku smażymy pokrojoną wołowinę. Kiedy wołowina będzie przyrumieniona, dolewamy wino i smażymy, póki nie odparuje.
- Mięso zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
- W czasie gdy bulion się gotuje, kawałki papryki podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200*C, aż skórka będzie lekko przypalona. Następnie wyciągamy warzywo i ściągamy skórkę.
- Ziemniaki, pora i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu, dodajemy szklankę soczewicy. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i lekko podsmażamy, ale nie dopuszczamy do sczernienia, gdyż czosnek stanie się gorzki. Dorzucamy zawartość patelni do zupy.
- Dorzucamy resztę przypraw i odlewamy odrobinę bulionu, rozpuszczamy w nim przecier pomidorowy, dolewamy do zupy. Na sam koniec wrzucamy kiełbasę chorizo. Gotujemy ma małym ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Węgierska zupa z kiełbasą może postać kilka dni w lodówce, będzie nawet lepiej smakować, gdyż wszystkie smaki się dopełnią. Można ją podawać solo lub ze świeżym pieczywem, choć zapewniamy, że jest bardzo sycąca.
Zupa wygląda dość bogato, więc śmiało możesz ją podać jako przystawkę przed głównym daniem. Goście będą z pewnością zachwyceni!
Zobacz także:
Jeden komentarz