w

Żadnego ryżu ani makaronu, ta zupa pomidorowa ma inny dodatek

zupa pomidorowa
picture garden, Getty Images

Zupa pomidorowa z dodatkiem makaronu to klasyk, podobnie jest w przypadku ryżu, ale czy kiedykolwiek słyszałaś o pomidorówce z ziemniakami? Choć wydaje się to czymś niemożliwym, okazuje się, że ten dodatek niezwykle pasuje do tej zupy.

Pomidorowa z rosołu z wczoraj to klasyk poniedziałkowego obiadu. Lubią ją zarówno dzieci jak dorośli, a jeśli masz w lodówce rosół z wczoraj to połowa pracy za tobą! Jedni podają ją z makaronem, inni natomiast akceptują jedynie ryż. A co jeśli istnieje jeszcze jedna opcja? Możesz zawsze podać pomidorową z ziemniakami!

Użycie ziemniaków do pomidorowej nie jest wcale takie dziwne, jak się wydaje. Ważne by bulwy nie były zmiażdżone na purée, a były lekko pokruszone. Purée może rozpłynąć się w zupie, a w wyniku otrzymasz gęstą pomidorową, która nie będzie zbyt dobrze wyglądać.

Pomidorowa z ziemniakami

Pomidorowa z ziemniakami to ciekawa zupa, która może być miłą odmianą na poniedziałkowy obiad.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Na gazie postaw garnek z rosołem, dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Podgrzewaj zupę na wolnym ogniu. Odlej odrobinę wywaru, dodaj śmietankę i zamieszaj. Wlej zahartowaną śmietankę do zupy i zamieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Do każdego talerza pokrusz po jednym ziemniaku i zalej talerz zupą. Możesz udekorować zupę kleksem ze śmietanki i natka pietruszki.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zupa pomidorowa nie musi być nudna, możesz ją zrobić na milion sposobów! Jeśli nie masz makaronu czy ryżu, zawsze możesz podać pomidorową z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Zabawa w kuchni to podstawa! Z prostego dania można wyczarować wiele wymyślnych dań, w tym przepisie dobry wywar to podstawa udanej zupy.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • picture garden, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    4 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli