Spis treści
Zupa pomidorowa z dodatkiem makaronu to klasyk, podobnie jest w przypadku ryżu, ale czy kiedykolwiek słyszałaś o pomidorówce z ziemniakami? Choć wydaje się to czymś niemożliwym, okazuje się, że ten dodatek niezwykle pasuje do tej zupy.
Pomidorowa z rosołu z wczoraj to klasyk poniedziałkowego obiadu. Lubią ją zarówno dzieci jak dorośli, a jeśli masz w lodówce rosół z wczoraj to połowa pracy za tobą! Jedni podają ją z makaronem, inni natomiast akceptują jedynie ryż. A co jeśli istnieje jeszcze jedna opcja? Możesz zawsze podać pomidorową z ziemniakami!
Użycie ziemniaków do pomidorowej nie jest wcale takie dziwne, jak się wydaje. Ważne by bulwy nie były zmiażdżone na purée, a były lekko pokruszone. Purée może rozpłynąć się w zupie, a w wyniku otrzymasz gęstą pomidorową, która nie będzie zbyt dobrze wyglądać.
Pomidorowa z ziemniakami
Składniki
na 4 porcje
- 1 l rosół (może być z poprzedniego dnia lub mrożony)
- 4 ziemniaki (ugotowane w całości)
- 200 g koncentrat pomidorowy
- 100 ml śmietana 30%
- sól
- pieprz
- 2 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
- Na gazie postaw garnek z rosołem, dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Podgrzewaj zupę na wolnym ogniu. Odlej odrobinę wywaru, dodaj śmietankę i zamieszaj. Wlej zahartowaną śmietankę do zupy i zamieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem.
- Do każdego talerza pokrusz po jednym ziemniaku i zalej talerz zupą. Możesz udekorować zupę kleksem ze śmietanki i natka pietruszki.
Zupa pomidorowa nie musi być nudna, możesz ją zrobić na milion sposobów! Jeśli nie masz makaronu czy ryżu, zawsze możesz podać pomidorową z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Zabawa w kuchni to podstawa! Z prostego dania można wyczarować wiele wymyślnych dań, w tym przepisie dobry wywar to podstawa udanej zupy.
Zobacz również:
4 komentarzy