w ,

Czekoladowe ciastko z lawą. Podaj je swojej walentynce

Czekoladowe ciastko z lawą
tiveryluck, Getty Images

Dziś święto zakochanych a wraz z nim okazja do świętowania — przygotuj czekoladowe ciastko z lawą dla swojej walentynki! Wygląda i smakuje niczym z najlepszej restauracji, a wystarczy jedynie 5 składników. Jeśli lubisz czekoladę i chcesz przygotować coś pysznego swojej drugiej połówce, wypróbuj ten genialny przepis!

Ten deser to prawdziwe szaleństwo! Puszysty biszkopt kryje w sobie płynne czekoladowe nadzienie, które po przekrojeniu wylewa się z wnętrza. Lava cake możesz przygotować z łatwodostępnych składników, które masz w swojej kuchni!

Ciastko z lawą

Pyszna babeczka z płynnym środkiem oczaruje każdego, kto jest fanem czekolady! Podaj ją z kulką lodów i musem z malin, by przełamać słodycz czekolady.
Czas całkowity 52 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 12 min.

Składniki

na 2 babeczki

Sposób przygotowania

  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamanymi kostkami czekolady.
  • W osobnej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli, następnie dosyp cukier i ponownie wymieszaj, by kryształki miały szanse się rozpuścić. Do jajek przesiewamy mąkę i dolewamy rozpuszczoną czekoladę.
  • Masę przelewamy do specjalnych foremek i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza i wstawiamy kokilki na 12 minut. Wysoka temperatura spiecze ciasto z brzegów, a środek pozostanie w dalszym ciągu płynny.
  • Ciastko podajemy z lodami i kwaśnymi owocami dla przełamania smaku.
Czekoladowe ciastko z lawą
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Czekoladowe ciastko z lawą nie należy do najmniej kalorycznych, jednak od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na małe szaleństwo! Kiedy masz już gotowy pomysł na deser, warto pomyśleć o ciekawym obiedzie lub kolacji dla dwojga. Oto kilka naszych propozycji:

  • Miniatura:
  • tiveryluck, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli