Spis treści
Dziś święto zakochanych a wraz z nim okazja do świętowania — przygotuj czekoladowe ciastko z lawą dla swojej walentynki! Wygląda i smakuje niczym z najlepszej restauracji, a wystarczy jedynie 5 składników. Jeśli lubisz czekoladę i chcesz przygotować coś pysznego swojej drugiej połówce, wypróbuj ten genialny przepis!
Ten deser to prawdziwe szaleństwo! Puszysty biszkopt kryje w sobie płynne czekoladowe nadzienie, które po przekrojeniu wylewa się z wnętrza. Lava cake możesz przygotować z łatwodostępnych składników, które masz w swojej kuchni!
Ciastko z lawą
Składniki
na 2 babeczki
Sposób przygotowania
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamanymi kostkami czekolady.
- W osobnej misce roztrzep jajka ze szczyptą soli, następnie dosyp cukier i ponownie wymieszaj, by kryształki miały szanse się rozpuścić. Do jajek przesiewamy mąkę i dolewamy rozpuszczoną czekoladę.
- Masę przelewamy do specjalnych foremek i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza i wstawiamy kokilki na 12 minut. Wysoka temperatura spiecze ciasto z brzegów, a środek pozostanie w dalszym ciągu płynny.
- Ciastko podajemy z lodami i kwaśnymi owocami dla przełamania smaku.
Czekoladowe ciastko z lawą nie należy do najmniej kalorycznych, jednak od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na małe szaleństwo! Kiedy masz już gotowy pomysł na deser, warto pomyśleć o ciekawym obiedzie lub kolacji dla dwojga. Oto kilka naszych propozycji: