w ,

Żeberka pieczone w rękawie. Obiad, który robi się sam

Żeberka pieczone w rękawie, to najprostszy sposób na przygotowania tego mięsa. Rękaw będzie zatrzymywał naturalne soki przed wyparowaniem, dzięki czemu nie dostaniemy suchego kawałka mięsa, które wręcz trzeba odrywać od kości.

Do mięsa możesz dorzucić ulubione warzywa i zapiec w rękawie, przejdą smakiem marynaty i będą niezwykle smakowite. Sprawdź również przepis na udka z rękawa kuchennego!

Żeberka z rękawa

Czy wiesz, że kluczem do aromatycznego mięsa jest marynata? To właśnie moc ziół daje nam esencjonalne mięso. Nie bój się ich używać, bardzo ciężko z nimi przesadzić.
Sponsorowane
Czas całkowity 6 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 5 godz.
Czas gotowania 1 godz. 10 min.
żeberka pieczone w rękawie
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Żeberka umyj i osusz, a następnie podziel na mniejsze kawałki. W misce zmieszaj przyprawy i dolej olej. Mięso natrzyj pastą z ziół i wstaw do lodówki na 5 godzin.
  • Rękaw zwiąż z jednej strony, wrzuć mięso i dodaj ulubione warzywa np.: ziemniaki, marchew, paprykę. Worek zwiąż i włóż do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 180*C i piecz całość 70 minut. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw, by mięso się podpiekło.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Żeberka z rękawa
Na porcję przypada:
Kalorie
435.4
Tłuszcze
 
39.2
g
60
%
Węglowodany
 
0.7
g
0
%
Błonnik
 
0.1
g
0
%
Białka
 
19.1
g
38
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli