Spis treści
Żeberka pieczone w rękawie, to najprostszy sposób na przygotowania tego mięsa. Rękaw będzie zatrzymywał naturalne soki przed wyparowaniem, dzięki czemu nie dostaniemy suchego kawałka mięsa, które wręcz trzeba odrywać od kości.
Do mięsa możesz dorzucić ulubione warzywa i zapiec w rękawie, przejdą smakiem marynaty i będą niezwykle smakowite. Sprawdź również przepis na udka z rękawa kuchennego!
Żeberka z rękawa
Sposób przygotowania
- Żeberka umyj i osusz, a następnie podziel na mniejsze kawałki. W misce zmieszaj przyprawy i dolej olej. Mięso natrzyj pastą z ziół i wstaw do lodówki na 5 godzin.
- Rękaw zwiąż z jednej strony, wrzuć mięso i dodaj ulubione warzywa np.: ziemniaki, marchew, paprykę. Worek zwiąż i włóż do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 180*C i piecz całość 70 minut. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw, by mięso się podpiekło.
Składniki
na 4 porcje
- 700 g żeberka wieprzowe
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka papryka ostra mielona
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka majeranek
- 1/2 łyżeczka tymianek
- 3 łyżka olej
3 komentarzy