Spis treści
Znacie takie danie jak ciapkapusta? Jeśli ta nazwa jest Ci całkowicie obca, obstawiam, że nie jesteś z okolic śląska, bo to właśnie tam narodził się ten specjał. Mieszanka kwaśnej kapusty kiszonej i ziemniaków, a w wersji „luksusowej” z boczkiem — tak byśmy ją określili.
Ciapkapusta może być osobnym daniem lub dodatkiem do mięsa, np. żeberek czy duszonego mięsa. Ma dość zbitą konsystencję, więc nie trzeba podawać jej z dodatkowymi ziemniakami. Można ją zmielić bardziej lub mniej w zależności od preferencji.
Cały sekret tego dania to idealna równowaga między kwaskowatą kapustą a delikatnymi ziemniakami, które razem oddają całokształt polskiej kuchni. Całość uzupełniamy boczkiem, ale równie dobrze sprawdzi się słonina czy podgardle.
Ciapkapusta ze śląska
Sposób przygotowania
- Zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków. Gotowe ziemniaki ubijamy tłuczkiem na gładką masę i odstawiamy na bok.
- Kapustę kroimy drobno i wrzucamy do garnka, zalewamy 3/4 szklaki wody i gotujemy przez 30 minut, aż będzie miękka.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, większość tłuszczu powinna wytopić się z boczku. Kiedy stanie się złocisty, dorzucamy poszatkowaną cebule i ponownie podsmażamy. Dorzucamy zawartość patelni do ziemniaków i mieszamy.
- Kapusta powinna odparować całą wodę, wtedy przerzucamy ją do ziemniaków, dodajemy sól i pieprz, a następnie dokładnie mieszamy.