Spis treści
Z naszym dzisiejszym przepisem zrobisz genialne bułki śniadaniowe, które zachwycają smakiem i wyglądem. Smakują jak z najlepszej piekarni.
Aby dzień był udany, należy rozpocząć go w przyjemny sposób. I chyba zgodzisz się ze mną, że najlepiej zacząć go od pysznego śniadania, które doda nam siły i energii na kilka godzin. Oczywiście, całą masę genialnych pomysłów na smaczne śniadaniowe menu, znajdziesz na naszej stronie. Czeka tam na Ciebie szereg przepisów zarówno w wydaniu na słodko, jak i na słono.
Dziś do tego grona dołączy kolejna wyjątkowa receptura. Dzięki niej zrobisz genialne bułki domowej roboty, które nie tylko świetnie smakują jak i fenomenalnie się prezentują. Tego przepisu nie możesz przegapić!
Dlaczego warto wrzucić bułki śniadaniowe domowej roboty na wrzątek przed pieczeniem?
Nasz dzisiejszy przepis pokochasz z kilku powodów. Po pierwsze, przygotujesz go w zupełnie inny sposób niż tradycyjne wypieki drożdżowe. Dlaczego? Otóż zanim nasze bulki trafią do piekarnika, najpierw obgotujemy je we wrzątku. I oczywiście zrobimy to nie bez przyczyny.
Otóż przygotowane w ten sposób domowe wypieki będą niesamowicie mięciutkie i puszyste. Dosłownie jakbyś trzymała w ręku puchate chmurki. Takie bułeczki za każdym razem cudownie wyrastają, zaś po upieczeniu mają piękne rumieńce i idealnie chrupiącą skórkę.
Jak sama więc widzisz, obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Tym bardziej, że proces przygotowania dzisiejszych wypieków nie jest wcale skomplikowany i czasochłonny. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny.
Domowe bułki śniadaniowe rzucane na wrzątek
Składniki
na 20 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. W tym celu łączymy ze sobą w małej misce pokruszone drożdże, cukier, 4 łyżki mąki oraz 120 ml mleka.
- Składniki po połączeniu, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- W międzyczasie przesiewamy mąkę, dzięki czemu nadamy naszym wypiekom jeszcze większej puszystości.
- Do mąki dodajemy wcześniej przygotowany i wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, wodę, jajka, sól oraz olej.
- Powstałą mieszankę zagniatamy na ciasto, po czym odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na mniejsze elementy i formujemy bułeczki.
- Odkładamy je po raz kolejny na bok, do ponownego wyrośnięcia. Tym razem na 15 minut.
- W międzyczasie zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i cukru. Do wrzącej wody wrzucamy wyrośnięte bułeczki i obgotowujemy je przez 2 minuty.
- Po takiej kąpieli, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy ich wierzch roztrzepanym jajkiem, aby w trakcie pieczenia nabrały złocistych rumieńców.
- Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Przygotowane w ten sposób bułeczki możesz serwować zarówno na słodko z powidłami domowej roboty i kremem czekoladowym, jak i w wydaniu wytrawnym z szynką, serem, twarożkiem, szczypiorkiem, pomidorem, czy rzodkiewką. Możliwości jest tak wiele!