Spis treści
Dziś podzielę się z Tobą czymś wyjątkowym. Sprawdzony przepis na scones musi znaleźć się w Twojej kuchni. Nie ma innej opcji!
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam zapach domowych wypieków roznoszący się w całej kuchni. Dlatego kiedy tylko mogę, przygotowuję zarówno domowe ciasta, jak i pieczywo. I oczywiście na naszej stronie możesz znaleźć całą masę genialnych przepisów, które polecam Ci przetestować.
Dziś do tego grona dołączy kolejna kulinarna perełka. Co to będzie za przepis? Już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszne bułeczki.
Co na śniadanie? Genialny przepis na scones
W moim domu w ostatnim czasie pojawił się nowy przepis. Dostałam go od mojej przyjaciółki Agi, która już od kilku lat mieszka w Wielkiej Brytanii. Aga wie, że jestem wielką fanką słodkiego śniadania, dlatego receptura na słodkie bułeczki domowej roboty musiała trafić w moje ręce.
I w ten oto sposób zaczęłam piec kultowe w Wielkiej Brytanii scones. Są to genialne bułeczki, które przygotujesz bez grama drożdży. Co więcej, z podstawowych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś pojawiały się również u Ciebie!
Bułeczki scones
Składniki
na 16 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiana mąki, aby dodatkowo ją napowietrzyć.
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier.
- Jako kolejny składnik dodajemy masło. Pamiętaj, ma być ono zimne. Najlepiej dodaj je drobno posiekane.
- Ze składników uformuj ciasto.
- W osobnej misce połącz ze sobą jajka i mleko.
- Powstałą mieszankę zacznij dodawać stopniowo do mącznej mieszanki.
- Na koniec dodaj do ciasta rodzynki.
- Powstałe w ten sposób ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek, po czym wycinamy z niego małe kółka.
- Wycięte elementy przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź roztrzepane jajko, dzięki czemu Twoje babeczki nabiorą złocistych rumieńców.
- Bułeczki domowej roboty piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Bułeczki tego typu możesz serwować z konfiturą, masłem orzechowym lub kremowym serkiem na słodko. Możesz również przygotować wersję wytrawną, bez dużej ilości cukru i rodzynek. Zamiast tego możesz dodać kawałki sera. Bułeczki tego typu możemy serwować w takiej wersji z wędliną, serami i warzywami.