w , , ,

Przepis na chleb z garnka. Chrupiąca skórka gwarantowana

chleb z garnka
TarpMagnus, Getty Images Signature

Takiego przepisu u nas jeszcze nie było. Dziś dowiesz się, jak zrobić genialny chleb z garnka. To będzie prawdziwy hit w każdym domu.

Spędzam sporo czasu w kuchni, testując nowe smaki i przepisy. Z biegiem czasu zaczęło wydawać mi się, że w kuchni już nic mnie nie zaskoczy. Myliłam się jednak, o czym przekonałam się ostatnio u moich rodziców.

Tak się składa, że w domu rodzinnym spotkałam się z moją starszą siostrą Edytą. Przywiozła ze sobą domowej roboty chleb, który upiekła w garnku. Początkowo myślałam, że żartuje, ale jak zaczęła objaśniać mi szczegóły, wszystko stało się jasne. Naprawdę można upiec chleb w garnku. I to w jakim wydaniu!

Dlaczego warto upiec chleb z garnka?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym skupić się na zaletach tego rodzaju chleba. Otóż jest ich naprawdę wiele, dlatego coś mi podpowiada, że jeszcze dziś sama zrobisz chleb przy pomocy garnka.

Wracając jednak do sedna, to należy podkreślić, że domowy chleb upieczony w garnku jest obłędny w smaku. Ma jednocześnie mega chrupiącą skórkę oraz idealnie mięciutkie wnętrze. To tak jakbyś jadła puszystą chmurkę.

Co więcej, cały proces przygotowania domowego wypieku drożdżowego jest mega prosty. Dlatego poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni. Nie musisz nawet długo wyrabiać chleba. Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łyżki, przełożysz powstały miks do garnka i upieczesz go w piekarniku.

Nie martw się również o listę składników. Wszystkie potrzebne produkty są dobrze Ci znane i na pewno masz je w swojej kuchni. Na koniec warto dodać, że chleb tego typu należy piec tylko w 2 rodzajach garnkażeliwnym i żaroodpornym. I to wszystko z podstawowych informacji. Możemy przechodzić do przepisu!

Domowy chleb z garnka

Tak dobrego chlebka dawno nie jadłam. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 1 godz.

Składniki

na 1 sztuka

Sposób przygotowania

  • Zanim przejdziemy do pracy nad przepisem, warto zapamiętać, że wyrastanie naszego chleba jest czasochłonne. Dlatego też pracę nad nim najlepiej rozpocząć wieczór przed planowanym pieczeniem.
  • Zaczynamy od przygotowania drożdży. Kruszymy je, po czym łączymy z ciepłą wodą oraz cukrem.
  • Na blacie kuchennym umieszczamy miskę. Następnie wsypujemy do niej mąkę oraz sól.
  • Do suchych składników dodajemy mieszankę drożdżową oraz olej. Jednocześnie mieszamy składniki przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Ciasto ma wyjść klejące. Następnie przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na całą noc.
  • Rano nagrzewamy zarówno piekarnik, jak i garnek, w którym będziemy piec nasz chleb. Urządzenie ma pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie wyrabiamy dosłownie przez chwilę wczorajsze ciasto i odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia. Tym razem wystarczy już 30 minut.
  • Po tym czasie przekładamy chleb do nagrzanego garnka i zaczynamy go piec. Pieczemy go w dwóch fazach. Przez pierwsze 30 minut z pokrywką w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy nasz chlebek przez kolejne 30 minut.
  • Gotowy chlebek studzimy na kratce do piekarnika. Smacznego!
chleb z garnka
Zobacz
chleb domowej roboty
Ocena:
(głosy: 2 )

Domowy chlebek wychodzi tak dobry, że można jeść go tylko z masłem, a będzie to już prawdziwa uczta dla podniebienia! Koniecznie daj mi znać, czy sama pieczesz własny chleb. Jeśli tak, to słyszałaś kiedykolwiek o przepisie na chleb z garnka?

  • Miniatura:
  • TarpMagnus, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani