Spis treści
Najzdrowszy chleb na świecie sięga historią aż po czasy biblijne, nazwano go na cześć Ezechiela, który wypiekał ten mączny przysmak. W jego skład wchodzą najprostsze składniki! Nie ma dodatku cukru, który jest tak często wykorzystywany w wypiekach. Jaki jest dokładny smak tego wypieku? Sprawdź!
Zdrowa żywność często kojarzy nam się z jałowym jedzeniem bez smaku. W końcu nasze kubki smakowe tak przyzwyczaiły się do „ulepszonego” smaku, że ciężko by posmakowało nam coś innego niż przetworzona żywność.
Wszelakie pieczywo ma jedną dużą wadę, o której mało kto wie: ma mnóstwo cukru! Być może nie jest to na pierwszy pozór wyczuwalne w smaku, ale gwarantujemy, że bez niego wielu z nas nie chciałoby kupować pieczywa.

Najzdrowszy chleb na świecie — możesz go zrobić samodzielnie!
Receptura na tytułowy chleb pochodzi jeszcze z czasów Biblijnych, bo właśnie tam pierwszy raz opisano sposób jego przygotowania. W składzie tego wypieku nie ma cukru ani drożdży, za to znajdziemy dodatek bobu i soczewicy.
Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb.
(Ez 4,9)
Chleb miał być jego jedynym pożywieniem w trakcie 390. dniowego postu, który wyznaczył mu Bóg. Miała być to pokuta za grzechy swoich rodaków.
Dzisiejsza receptura na chleb jest nieco zmieniona, tak by każdy mógł go zjeść ze smakiem. Dużym atutem tego wypieku jest jego niska kaloryczność — jeden bochenek to niespełna 1000 kcal! Poniżej znajdziesz dokładną recepturę na najzdrowszy chleb na świecie.
Chleb Ezechiela
Składniki
na bochenek
- 125 ml zakwas żytni
- 3 łyżki mąka pszenna
- 7 łyżka mąka orkiszowa
- 5 łyżka mąka z prosa
- 6 łyżka mąka jęczmienna
- 100 g soczewica (ugotowana)
- 100 g bób (ugotowana)
- 370 ml woda (ciepła )
Sposób przygotowania
- Do miski wlej zakwas żytni, dodaj 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki orkiszowej, 3 łyżki prosa i 6 łyżek mąki jęczmiennej. Do całości dolej wodę i wyrób ciasto. Odstaw miskę z nakrytym ciastem w ciepłe miejsce i odczekaj 12 godzin.
- Bób i soczewicę zmiel w blenderze na gładką papkę. Dodaj mielone ziarna ciasta na chleb i ponownie wyrób. Przełóż ciasto do blaszki, w której będziesz piec chleb i oprósz mąką, odstaw chleb na godzinę do wyrośnięcia.
- Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220*C, po 20 minutach skręć temperaturę do 200*C i piecz kolejne 20 minut.
Wartości odżywcze
Biblijny chleb ma cały wachlarz prozdrowotnych właściwości! Są to między innymi:
- obniża cholesterol i poziom cukru we krwi,
- jest lekko strawny i bogaty w białko,
- nie ma składników pochodzenia zwierzęcego,
Jeden komentarz