w ,

Pyszny chleb autorstwa Siostry Anieli. Takie pieczywo to raj dla podniebienia

chleb Siostry Anieli
peredniakina, Getty Images

Pieczenie chleba jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny cierpliwości, gdyż ciasto musi mieć czas, by wyróść do odpowiedniego poziomu. Chleb od Siostry Anieli jest miękki i bardzo łatwy w wykonaniu. Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków i potrafi utrzymać świeżość nawet do kilku dni!

Jeśli chcesz, by twój chleb miał jakiś dodatek, polecamy dodać do ciasta odrobinę kminu rzymskiego. Nada on delikatnego, korzennego smaku i pomoże w procesach trawiennych. Jeśli nie jesteś fanką tej przyprawy, zrezygnuj z niej całkiem lub zastąp ja jakimiś innymi nasionami.

Chleb z domowego piekarnika napełni twój dom cudownym aromatem. Kanapki z takim pieczywem są znacznie smaczniejsze i sycące. Chleb ze sklepu jest najczęściej sztucznie spulchniony i po jednym dniu staje się twardy i niesmaczny. W dobie dzisiejszej inflacji bochenek kosztuje nas mniej więcej 10 złotych. Za takie same pieniądze będziesz w stanie kupić wszystkie produkty do zrobienia własnego pieczywa.

Chleb siostry Anieli

Puszysty chlebek z dodatkiem kminku będzie genialnie smakował z odrobiną masła i soli. Prostota zawsze wygrywa!
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 20 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 1 bochenek

Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzej w garnku, dodaj pokruszone drożdże, łyżki mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na bok aż całość lekko wyrośnie.
  • Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i kminek. Mieszamy całość i dolewamy wyrośnięty zaczyn odraz wodę. Całość porządnie zagniatamy, aż ciasto będzie jednolicie gładkie. Odkładamy je do miski i nakrywamy ścierką, pozwalamy mu wyrosnąć przez ok. godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy przez około minutę i umieszamy w blaszce na keksa wysmarowanej masłem.
  • Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza na godzinę.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Bardziej szalona wersja tego pieczywa to dodatek posiekanej żurawiny, która idealnie pasuje do kanapek z różnymi rodzajami sera. Dasz się skusić? Chleb siostry Anieli na pewno Cię nie zawiedzie!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • peredniakina, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli