Spis treści
Pieczenie chleba jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny cierpliwości, gdyż ciasto musi mieć czas, by wyróść do odpowiedniego poziomu. Chleb od Siostry Anieli jest miękki i bardzo łatwy w wykonaniu. Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków i potrafi utrzymać świeżość nawet do kilku dni!
Jeśli chcesz, by twój chleb miał jakiś dodatek, polecamy dodać do ciasta odrobinę kminu rzymskiego. Nada on delikatnego, korzennego smaku i pomoże w procesach trawiennych. Jeśli nie jesteś fanką tej przyprawy, zrezygnuj z niej całkiem lub zastąp ja jakimiś innymi nasionami.
Chleb z domowego piekarnika napełni twój dom cudownym aromatem. Kanapki z takim pieczywem są znacznie smaczniejsze i sycące. Chleb ze sklepu jest najczęściej sztucznie spulchniony i po jednym dniu staje się twardy i niesmaczny. W dobie dzisiejszej inflacji bochenek kosztuje nas mniej więcej 10 złotych. Za takie same pieniądze będziesz w stanie kupić wszystkie produkty do zrobienia własnego pieczywa.
Chleb siostry Anieli
Składniki
na 1 bochenek
- 25 g drożdże
- 270 ml mleko
- 330 ml woda
- 1 łyżeczka cukier
- 300 g mąka pszenna
- 200 g mąka żytnia
- 1 szczypta kmin rzymski
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzej w garnku, dodaj pokruszone drożdże, łyżki mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na bok aż całość lekko wyrośnie.
- Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i kminek. Mieszamy całość i dolewamy wyrośnięty zaczyn odraz wodę. Całość porządnie zagniatamy, aż ciasto będzie jednolicie gładkie. Odkładamy je do miski i nakrywamy ścierką, pozwalamy mu wyrosnąć przez ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy przez około minutę i umieszamy w blaszce na keksa wysmarowanej masłem.
- Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza na godzinę.
Bardziej szalona wersja tego pieczywa to dodatek posiekanej żurawiny, która idealnie pasuje do kanapek z różnymi rodzajami sera. Dasz się skusić? Chleb siostry Anieli na pewno Cię nie zawiedzie!
Zobacz także:
Jeden komentarz