Już za moment dowiesz się, jak wykorzystać ciasto francuskie z dodatkami, aby stworzyć coś niesamowitego. Będzie ciekawie, oryginalnie i przede wszystkim smacznie!
Choć ciasto francuskie zazwyczaj kojarzy się ze słodkimi wypiekami, wcale nie musi tak być. Jak się okazuje, drzemie w nim ogromny potencjał, który zaraz postaramy się wykorzystać! Na bazie tego niepozornego elementu można przygotować zarówno pyszny obiad, jak i ciekawe przekąski. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Zanim jednak przejdziemy, do konkretnych przykładów, warto pamiętać o jednym. Ciasto francuskie możemy zrobić zarówno samodzielnie od podstaw, jak i kupić gotowy produkt w każdym supermarkecie. Sama mam zawsze zapasowy arkusz w lodówce. I Tobie również polecam takie rozwiązanie.
Pomysły na ciasto francuskie z dodatkami
#1 Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem – z ciasta francuskiego wycinamy kształt ryby. Następnie przygotowujemy mieszankę na bazie ulubionego sera i szpinaku. Rozkładamy powstałą mieszankę na cieście. Na wierzchu układamy łososia, po czym przykrywamy całość ciastem francuskiem. Możemy pobawić się tu trochę kreatywnością i za pomocą zwykłej łyżki zrobić łuski i inne elementy charakterystyczne dla ryby. Na koniec wstawiamy nasze danie do piekarnika i gotowe! Ta propozycja świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji.

#2 Pizzowe ślimaczki – ciasto francuskie można połączyć również z passatą pomidorową i ulubionymi dodatkami do pizzy. Aby było ciekawiej, ciasto dzielimy na poziome paski, po czym nakładamy wszystkie dodatki. Na koniec zwijamy w rulon i pieczemy w piekarniku. I szybka przekąska do ręki jest już gotowa!
#3 Obiadowa tarta – na bazie ciasta francuskiego możemy przygotować także różnego rodzaju tarty. Jaka jest największa zaleta takiego przepisu? Nic nas nie ogranicza! Możemy dodać do niej dosłownie wszystko, a i tak będzie smacznie i oryginalnie jednocześnie!
#4 Wytrawne sakiewki – jak się okazuje, z ciasta francuskiego można przygotować również przepyszne sakiewki na ciepło. A co znajdziemy w środku? To już oczywiście sprawa indywidualna. Ja osobiście najbardziej lubię kombinację fety, szpinaku i boczku 🙂
Jak sama widzisz, pomysłów na ciasto francuskie z dodatkami jest cała masa. Warto więc zawsze mieć je pod ręką, aby w razie potrzeby w mgnieniu oka wyczarować coś pysznego!
Zobacz także: Jak przygotować kurczaka? Najlepsze gospodynie domowe stosują ten trik