Spis treści
Aby zrobić miękką wątróbkę, trzeba coś więcej niż podsmażyć ją na oleju. Najlepiej wykorzystać genialny trik z użyciem wrzącej wody. Wystarczy zalać wątróbkę na jakiś czas i wrzątkiem. Pory, które pokrywają całą powierzchnię mięsa, zamkną się pod wpływem wysokiej temperatury, a cały smak zostanie wewnątrz.
Wątróbka ma to do siebie, że bardzo łatwo ją wysuszyć. W ten sposób staje się twarda i bez smaku, a wszystkie jej soki wypływają na patelnię. Jeśli użyjesz powyższego triku z zastosowaniem wrzątku, masz pewność, że wątróbka zatrzyma w sobie wszystko, co najlepsze.
Podroby są w naszym kraju od lat, a my nauczyliśmy się jak je poprawnie przyrządzić by smak i struktura nigdy nas nie zawiodła. To mięso jest na tyle intensywne w smaku, że nie potrzeba mu wiele przypraw — sól, pieprz i karmelizowana cebulka wystarczą!
Wątróbka z cebulką i sosem śmietanowym
Składniki
na 5 porcji
- 500 g wątróbka drobiowa
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukier
- 2 ząbki czosnek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 4 łyżka śmietana kwaśna
- 1 łyżeczka musztarda
- 3 łyżka woda (letnia)
- 2 szklanki woda (wrząca )
Sposób przygotowania
- Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek i pokrój na kawałki, następnie wrzuć do miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 10 minut.
- W czasie, gdy wątróbka się sparza, pokrój cebulę na piórka i wrzuć na patelnie z olejem. Smażymy cebulkę na małym ogniu, bo chcemy, by była miękka i podduszona, a nie usmażona. Dodaj trochę soli, pieprzu i cukru zamieszaj całość i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wątróbkę odcedź z wody i wrzuć na gorącą patelnię.
- Śmietanę i musztardę mieszamy, misce, dodajemy letnią wodę i wylewamy na patelnie z wątróbką. Duś wątróbkę 15 minut pod przykryciem.
Masz ochotę na pyszną miękką wątróbkę z cebulką? Ten przepis łączy w sobie soczyste mięso i aksamitny sos z cebulką. Jeśli zrobisz ją raz, już nigdy nie przygotujesz innej.