w

Przepis na miękką wątróbkę. Wystarczy dolać trochę wrzątku

miękką wątróbkę
StudioImagen73, Getty Images

Aby zrobić miękką wątróbkę, trzeba coś więcej niż podsmażyć ją na oleju. Najlepiej wykorzystać genialny trik z użyciem wrzącej wody. Wystarczy zalać wątróbkę na jakiś czas i wrzątkiem. Pory, które pokrywają całą powierzchnię mięsa, zamkną się pod wpływem wysokiej temperatury, a cały smak zostanie wewnątrz.

Wątróbka ma to do siebie, że bardzo łatwo ją wysuszyć. W ten sposób staje się twarda i bez smaku, a wszystkie jej soki wypływają na patelnię. Jeśli użyjesz powyższego triku z zastosowaniem wrzątku, masz pewność, że wątróbka zatrzyma w sobie wszystko, co najlepsze.

Podroby są w naszym kraju od lat, a my nauczyliśmy się jak je poprawnie przyrządzić by smak i struktura nigdy nas nie zawiodła. To mięso jest na tyle intensywne w smaku, że nie potrzeba mu wiele przypraw — sól, pieprz i karmelizowana cebulka wystarczą!

Wątróbka z cebulką i sosem śmietanowym

Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 35 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek i pokrój na kawałki, następnie wrzuć do miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 10 minut.
  • W czasie, gdy wątróbka się sparza, pokrój cebulę na piórka i wrzuć na patelnie z olejem. Smażymy cebulkę na małym ogniu, bo chcemy, by była miękka i podduszona, a nie usmażona. Dodaj trochę soli, pieprzu i cukru zamieszaj całość i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wątróbkę odcedź z wody i wrzuć na gorącą patelnię.
  • Śmietanę i musztardę mieszamy, misce, dodajemy letnią wodę i wylewamy na patelnie z wątróbką. Duś wątróbkę 15 minut pod przykryciem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Masz ochotę na pyszną miękką wątróbkę z cebulką? Ten przepis łączy w sobie soczyste mięso i aksamitny sos z cebulką. Jeśli zrobisz ją raz, już nigdy nie przygotujesz innej.

  • Miniatura:
  • StudioImagen73, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli