w ,

Czy jajecznica może smakować lepiej, niż zawsze? Oczywiście. Koniecznie wypróbuj ten patent

Źródło: kabVisio, Getty Images

Jajecznica, jest daniem, które często gości na talerzach Polaków, szczególnie na śniadanie. Białko sprawia, że długo czujemy się syci i mamy energię przez cały dzień. Różnorodność dodatków w tym prostym śniadaniu sprawia, że za każdym razem może smakować inaczej. A co zrobić, żeby jajecznica nie miała grudek i była idealnie kremowa?

Podstawą dobrej jajecznicy są świeże jajka. Najlepiej jeśli zaopatrzymy się w nie na lokalnym rynku, lub u osoby, która zajmuje się chowem kur. Jeśli nie mamy takiej możliwości, warto wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu, lub z chowu ekologicznego.

Jajecznica na śniadanie. Najważniejsze zasady

Jeśli już mamy w lodówce dobrej jakości jajka, należy skupić się na wyborze odpowiednego tłuszczu. Nawet jeśli dodajemy do niej boczek lub szynkę nie zapominajmy o małej ilości np. masła klarowanego. Zwykłe masło nie będzie nadawało się do smażenia jajecznicy szczególnie tej mocno wysmażonej. Dlaczego? Niska temperatura dymienia masła, sprawia, że można go szybko przypalić. Wiemy już co jest nam potrzebne do stworzenia idealnej, klasycznej jajecznicy. A jakich błędów koniecznie musimy unikać?

  1. Po pierwsze nie wbijaj jajek bezpośrednio na patelnie, a rozmieszaj je widelcem w osobnej miseczce. Dzięki temu masa wyjdzie gładka i aksamitna.
  2. Smaż jajecznicę na wolnym ogniu i nie zapominaj o częstym mieszaniu. Zbyt długie smażenie sprawi, że będzie twarda i mocno ścięta.
  3. Gotowe danie szybko przełóż z patelni na talerz, aby jajecznica nie przypiekła się zbyt mocno.

A co z dodatkami? Jakie dodatki idealnie komponują się ze smakiem jajecznicy?

Korzystaj z warzyw sezonowych. Jeśli trwa sezon na grzyby, możesz dodać je do jajecznicy. Wystarczy, że chwilę wcześniej przesmażysz je, aby odparowała z nich cała woda. A jakie inne warzywa komponują się z jajkami? Pomidory, szpinak, cebula, szczypiorek, papryka. Wszystkie te składniki sprawią, że jajecznica za każdym razem będzie smakowała inaczej. Dobrym wyborem do jajecznicy będzie również ser. Nie musi być to zawsze klasyczny żółty ser. Doskonale sprawdzi się również feta, mozarella, czy ser kozi.

  • Miniatura:
  • Źródło: kabVisio, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.