Spis treści
Jak kurki to jajecznica! Te dwa składniki są dla siebie stworzone i tworzą idealne śniadaniowe combo. Sekret tego przepisu to dobór dwóch tłuszczy do smażenia kurek. Mieszanka oliwy z oliwek i masła wydobędzie wspaniały aromat grzybów, sprawi, że delikatnie się podsmażą, ale nie będą przywierać.
Jajecznica z kurkami
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Grzyby dokładnie myjemy i kroimy, jeśli są większe. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła z oliwą. Wrzucamy cebulę, a po chwili kurki.
- Smażymy około 5-7 minut aż woda całkowicie odparuje.
- Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Wylewamy na patelnię i dodajemy łyżkę masła. Smażymy i co kilka sekund zdejmujemy patelnię z ognia cały czas mieszając. Dzięki temu jajecznica będzie kremowa. Przygotowaną jajecznicę posyp koperkiem.