w ,

Wyśmienita jajecznica z kurkami. Wypróbuj ten kuchenny triku!

Jak kurki to jajecznica! Te dwa składniki są dla siebie stworzone i tworzą idealne śniadaniowe combo. Sekret tego przepisu to dobór dwóch tłuszczy do smażenia kurek. Mieszanka oliwy z oliwek i masła wydobędzie wspaniały aromat grzybów, sprawi, że delikatnie się podsmażą, ale nie będą przywierać.

Jajecznica z kurkami

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto postawić na coś pożywnego, co da nam energię na resztę dnia. Jeśli zaczniesz dzień z tą kremową jajecznicą, gwarantujemy dobry humor na resztę dnia!
Sponsorowane
Czas całkowity 18 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 13 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Grzyby dokładnie myjemy i kroimy, jeśli są większe. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła z oliwą. Wrzucamy cebulę, a po chwili kurki.
  • Smażymy około 5-7 minut aż woda całkowicie odparuje.
  • Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Wylewamy na patelnię i dodajemy łyżkę masła. Smażymy i co kilka sekund zdejmujemy patelnię z ognia cały czas mieszając. Dzięki temu jajecznica będzie kremowa. Przygotowaną jajecznicę posyp koperkiem.

Składniki

na 1 porcja

Wartości odżywcze

Jajecznica z kurkami
Na porcję przypada:
Kalorie
293.7
Tłuszcze
 
16.4
g
25
%
Węglowodany
 
31.4
g
10
%
Błonnik
 
13.3
g
55
%
Białka
 
6.5
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli